23. 7. 2020, 09:04 | Vir: STA

V ZDA skoraj 64.000 na novo ugotovljenih okužb z novim koronavirusom

profimedia

V ZDA so v sredo potrdili 63.967 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je v enem dnevu umrlo 1.059 ljudi, od začetka epidemije že 142.942. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA okužilo 3,95 milijona ljudi. Po številu okužb je Kalifornija prehitela New York, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Kaliforniji so v sredo potrdili rekordnih 12.807 novih primerov okužbe. Od začetka pandemije se je v tej zvezni državi z novim koronavirusom okužilo več kot 413.000 ljudi, je sporočil kalifornijski guverner Gavin Newsom.

Zaradi covida-19 je v Kaliforniji doslej umrlo 7800 ljudi, samo v torek 115. Kalifornija je sicer najbolj naseljena ameriška država s skoraj 40 milijoni prebivalcev.

V ZDA število okužb narašča predvsem v državah na jugu in zahodu države. Virus se hitro širi tudi v prestolnici Washington, kjer je županja v ponedeljek poostrila ukrepe in odredila obvezno nošenje zaščitnih mask. Prebivalci si jih morajo nadeti takoj, ko zapustijo svoje domove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ljudje morajo nositi masko, ko zapustijo svoje domove, če obstaja verjetnost, da bodo v stiku z drugo osebo za več kot nekaj trenutkov," so sporočili iz urada županje Muriel Bowser. Ukrepe so pospremili s kampanjo: "Preprosto: Ko odideš od doma, moraš nositi masko."

Zveznim državam, kjer so zaščitne maske obvezne, so se v zadnjih dneh pridružile tudi Indiana, Minnesota in Ohio. Vprašanje nošenja mask, ki ga kot ukrep za omejevanje prenosa okužb podpirajo strokovnjaki za javno zdravje, je sicer v ZDA postalo politično vprašanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.