11. 9. 2021, 17:32 | Vir: STA

V ZDA slovesnosti v spomin na žrtve terorističnega napada pred 20 leti

profimedia

V ZDA danes potekajo spominske slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov, ki so 11. septembra 2001 pretresli državo in ves svet. Pod strogimi varnostnimi ukrepi se je kot prvi začel dogodek v New Yorku, kjer so se žrtvam poklonili s šestimi minutami molka. V nadaljevanju svojci berejo imena žrtev.

Slovesnosti v New Yorku potekajo na t. i. točki nič na Manhattnu, kjer so napadalci iz vrst teroristične skupine Al Kaida z letaloma treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

Na čelu slovesnosti je ameriški predsednik Joe Biden, ob katerem sta še nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton.

Zbrani so se žrtvam s prvo minuto tišine poklonili ob 8.46 po lokalnem času, ko je pred 20 leti prvo od letal treščilo v severni stolp. Ob 9.03 je bila tišina namenjena trenutku, ko je bil zadet južni stolp, ob 9.37 so se z molkom spomnili napada na Pentagon, ob 9.59 trenutka, ko se je sesul južni stolp. Minuta tišine ob 10.03 je bila namenjena spominu na četrto letalo, ki je padlo na polje v Pensilvaniji, molk ob 10.28 pa padcu severnega stolpa.

Številni zbrani so v rokah stiskali fotografije ljubljenih, ki so jih izgubili. Bruce Springsteen je odpel svojo skladbo z naslovom I'll See You in My Dreams, ob mraku pa bosta nebo nad New Yorkom razsvetlila dva svetlobna stolpa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav v New Yorku je bilo največ žrtev terorističnih napadov tega dne. Umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi.

Še eno letalo je treščilo v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. V Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

Tudi na preostalih dveh prizoriščih se danes s slovesnostma, ki se ju udeležuje tudi Biden, poklanjajo žrtvam.

Slovesnosti v Shanksvillu v Pensilvaniji se je udeležil tudi nekdanji predsednik George Bush, ki je v času napadov vodil državo. Izrazil je obžalovanje neenotnosti in delitev v ZDA 20 let kasneje.

"V tednih in mesecih po 11. septembru sem bil ponosen, da sem vodil neverjetne, odporne, enotne ljudi," je dejal. Dodal je, da se danes ti dnevi enotnosti zdijo oddaljeni in da ga skrbi za prihodnost naroda, poroča AFP.

Ob obletnici se je oglasil tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ki je sporočil, da gre za žalosten dan, obenem pa je priložnost izkoristil za kritiko Bidnove administracije glede vodenja umika iz Afganistana.

Po vseh ZDA sicer potekajo še manjše slovesnosti, vključno s tistimi na gasilskih postajah po New Yorku, kjer se spominjajo 343 gasilcev, ki so izgubili svoja življenja med reševanjem drugih, in na Times Squaru.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.