21. 7. 2020, 10:32 | Vir: STA

V ZDA so v ponedeljek že sedmi dan zapored zabeležili več kot 60.000 novih okužb

Profimedia

V ZDA so v ponedeljek že sedmi dan zapored zabeležili več kot 60.000 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Potrdili so 61.288 novih okužb, za covidom-19 pa je umrlo še 488 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem prvič podprl nošenje zaščitnih mask.

V ZDA, ki ostajajo najhuje prizadeta država v pandemiji covida-19, so tako doslej potrdili 3,82 milijona okužb z novim koronavirusom. Koronavirusna bolezen 19 pa je zahtevala 140.922 življenj, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

Trump je ob tem prvič podprl nošenje zaščitnih mask. "Številni ljudje pravijo, da je nošenje zaščitnih mask, ko ne moreš ohranjati ustrezne razdalje, domoljubno," je zapisal na Twitterju. "Nihče ni večji domoljub kot jaz, vaš najljubši predsednik," je dodal. Ob tem je objavil svojo fotografijo z masko na obrazu.

Nošenje mask je v ZDA postala predvsem politična tema. Večina guvernerjev je sicer že izdala ukaze glede obveznega nošenja mask v javnih prostorih, med njimi so tudi nekateri republikanci, ki so se pred tem temu upirali.

Trump je konec minulega tedna zatrdil, da ne bo odredil nošenja mask. Tudi sam se je temu dolgo upiral, pred nekaj več kot enim tednom pa se je prvič pojavil v javnosti z masko.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ