5. 4. 2020, 09:58 | Vir: STA

V ZDA število okuženih preseglo 300 tisoč, najhuje še prihaja

profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je državljane v soboto posvaril pred "zelo grozljivim" številom smrti zaradi covida-19 v prihodnjih dneh. Najhuje je še vedno v New Yorku, kjer je v soboto umrlo 630 ljudi, največ doslej. Trump bo zato tja napotil 1000 pripadnikov vojske, večinoma zdravnike in medicinsko osebje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Morda do danes še nikoli nismo videli takih številk. Morda med prvo ali drugo svetovno vojno," je na novinarski konferenci v Beli hiši dejal ameriški predsednik.

"To bo verjetno najhujši teden. Veliko bo mrtvih," je menil. Obenem pa je dodal, da ZDA ne morejo ostati zaprte predolgo.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v ZDA je v soboto preseglo 300.000, doslej pa je za covidom-19 tam umrlo skupaj 8162 bolnikov.

V zvezni državi New York imajo približno tretjino vseh primerov v ZDA in približno 40 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Doslej so okužbo potrdili pri 113.704 ljudeh, okoli 15.000 jih je v bolnišnicah. Skupno število smrtnih žrtev v tej zvezni državi se je v soboto povzpelo na 3565, kar je 2935 več kot dan prej.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v soboto dejal, da bodo vrh epidemije verjetno dosegli v približno tednu dni. "Nismo še na vrhu, se mu pa približujemo," je dejal. To je po njegovih besedah dobro, saj se bodo na to lažje ustrezno pripravili.

Ob tem se je zahvalil kitajski vladi, ki je omogočila transport 1000 ventilatorjev, ki sta jih donirala lastnika internetnega giganta Alibaba Jack Ma in Joseph Tsai. Tudi v New Yorku se soočajo s precejšnjim pomanjkanjem zaščitne in medicinske opreme.

Na poziv New Yorka po pomoči prostovoljcev se je medtem odzvalo kar 85.000 ljudi, med katerimi jih je tudi 22.000 iz drugim zveznih držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord