13. 5. 2020, 07:35 | Vir: STA

V ZDA število smrtnih žrtev preseglo 82.000

Profimedia

V ZDA se do 12.5. zvečer po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili 1,369 milijona okužb z novim koronavirusom. Za koronavirusno boleznijo 19 jih je umrlo najmanj 82.356. Še vedno je daleč najbolj prizadeta država New York s 338.000 okužbami in 27.284 mrtvimi.

Zvezne države v ZDA se kljub temu počasi odpirajo oziroma znova zaganjajo ekonomije, kar je pripeljalo do novih političnih delitev. Republikanci in predsednik ZDA Donald Trump se v nasprotju z opozorili zdravstvenih strokovnjakov zavzemajo za hitro odpiranje ekonomij, demokrati so previdnejši.

V državi Washington je demokratski guverner Jay Insley sporočil, da imajo na voljo 1300 ljudi za sledenje okuženih oziroma njihovih stikov z drugimi osebami, kar bo omogočilo postopno odpravo ukrepov proti novemu koronavirusu. V Washingtonu je bilo do torka zvečer 17.330 okuženih in skoraj 1000 mrtvih.

Trumpovi privrženci nadaljujejo s protesti in v Wisconsinu so z orožjem zaščitili 77-letnega brivca, ki je v nasprotju z ukazom tamkajšnje demokratske guvernerke odprl svoj salon. Policija ni posredovala. V Wisconsinu so našteli več kot 10.000 okužb in čez 400 mrtvih.

V Teksasu so začeli testirati zapornike, kjer je doslej umrlo 30 ljudi. V tamkajšnjih zaporih so doslej brez splošnega testiranja potrdili 1700 okužb z novim koronavirusom. V Teksasu se je doslej okužilo skupaj 41.400 ljudi, umrlo pa 1146.

Florida se je že začela odpirati, razen dveh največjih okrožij, ki tvorita mestno območje Miamija. Prihodnji teden naj bi tudi tam odprli trgovine, restavracije in frizerske salone ter telovadnice, seveda pod posebnimi pogoji, kot je zmanjšana kapaciteta in upoštevanje varnostne razdalje.

Pandemija koronavirusa je v ZDA prinesla priložnost za številne prevarante, ki skušajo zaslužiti na račun soljudi. Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je v okviru obsežne operacije Ukradena obljuba doslej sprožilo približno 370 pregonov in aretiralo 11 ljudi.

Izstopa primer 39-letnega Christopherja Parrisa, ki je že bil v kazenskem postopku zaradi prevare okoli tisoč upokojencev, ki jih je s piramidno shemo oropal za skupaj 115 milijonov dolarjev. Do sojenja je bil na prostosti, v času pandemije pa je Parris je začel prodajati zaščitne maske, za za katere je pobral denar, mask pa ni dostavil.

Ujeli so ga, ko je želel ministrstvu za veteranske zadeve ZDA prodati 125 milijonov mask za 750 milijonov dolarjev. Uradnikom se je zdela cena previsoka in so sprožili preiskavo, ki je ugotovila, da Parris nima mask in da je že v kazenskem postopku zaradi prevare. Po aretaciji so ugotovili, da je pred tem že "prodal" za več kot sedem milijonov dolarjev mask in si denar nakazal v Švico.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.