12. 12. 2020, 11:13 | Vir: STA

V ZDA v petek zvečer dovolili izredno uporabo cepiva proti covidu-19

profimedia

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek zvečer izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Okužbo z novim koronavirusom so po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA doslej potrdili pri več kot 15,8 milijona ljudeh, umrlo je 295.450 bolnikov s covidom-19.

Zelena luč FDA je prišla le dan po priporočilu posebnega svetovalnega odbora strokovnjakov agencije. Sprva je bilo pričakovano, da bo FDA cepivo potrdil šele v ponedeljek, a je vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows komisarju FDA Stephenu Hahnu v petek zagrozil z odstavitvijo, če cepiva takoj ne odobri.

Pritisk na FDA, ki se vleče že od časa pred volitvami 3. novembra, je v petek nadaljeval tudi predsednik Donald Trump. Tvitnil je, da je FDA velika, stara in počasna želva.

Pfizerjevo cepivo, ki se je med testi izkazalo s 95-odstotno učinkovitostjo in redkimi stranskimi učinki, zaenkrat uporabljajo v petih državah, med drugim v Veliki Britaniji in Kanadi. ZDA bodo kmalu sledile še druge države.

FDA je sporočil, da se cepivo lahko uporablja za starejše od 16 let, odsvetuje pa cepljenje oseb, ki imajo zgodovino hudih alergičnih reakcij. Prav tako morajo biti mesta za cepljenje opremljena z ustrezno zdravstveno opremo za odgovor na alergične reakcije.

Načrt je, da bodo zvezne države ZDA do ponedeljka dobile skupaj okoli 2,9 milijona doz cepiva. Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je že prej priporočil, da najprej cepijo zdravstvene delavce, nato oskrbovance domov za starejše, ki jih novi koronavirus najbolj ogroža.

CDC bo danes znova odločal, kako oziroma koga cepiti. Tisti, ki bodo cepljeni, bodo čez tri tedne prejeli drugi odmerek, saj Pfizer vztraja, da sta za učinkovito zaščito pred novim koronavirusom potrebni dve injekciji. Zvezne države ZDA so pri odločanju o vrstnem redu cepljenja neodvisne, večina pa sledi priporočilom strokovnjakov CDC.

FDA bo do konca tega meseca najverjetneje izdal še zeleno luč za izredno uporabo cepiva podjetja Moderne. Pri obeh cepivih gre za izredno uporabo, saj so ju zaradi obsega pandemije in njenih uničujočih učinkov na družbe in ekonomije v rekordnem času izdelali in tudi opravili uvodne teste. Običajen proces izdaje dovoljenja FDA ponavadi traja več let. Znanstveniki želijo še nekaj časa spremljati učinke novih cepiv, saj se lahko težave pri cepljenih pojavijo tudi kasneje.

Lastno cepivo razvija tudi podjetje Johnson & Johnson, ki bo šele začelo izvajati teste na 40.000 prostovoljcih. To cepivo naj bi zadostovalo že v enem odmerku. Lastna cepiva razvijajo tudi AstraZeneca, GlaxoSmithKline in druga podjetja.

V ZDA je v petek zaradi novega koronavirusa umrlo približno 3000 ljudi, našteli pa so 220.000 novih okužb z novim koronavirusom.

Newyorški guverner Andrew Cuomo, ki ga omenjajo kot možnega kandidata za novega pravosodnega ministra ZDA, je v petek odločil, da od ponedeljka do nadaljnjega ne bo postrežbe v zaprtih prostorih restavracij. Okoli 54 odstotkov newyorških restavracij pričakuje v naslednjih šestih mesecih stečaj. Frizerski in kozmetični saloni ostajajo odprti ob le 25-odstotni zasedenosti kapacitet in rednem tedenskem testiranju zaposlenih.

Cuomo je v petek poročal, da je v četrtek v državi New York zaradi covida-19 umrlo 87 ljudi. Od 213.000 testov jih je bilo 4,9 odstotka pozitivnih, hospitalizacije zaradi covida-19 so narasle na 5321 od tega je 546 pacientov na ventilatorjih. Cuomo pričakuje, da bo prihodnji teden država dobila 170.000 doz cepiva, do 21. decembra skupaj 346.000.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.