13. 12. 2020, 09:50 | Vir: STA

V ZDA že razvažajo cepivo po državi, cepljenje proti covidu-19 se bo začelo v ponedeljek

profimedia

V ZDA naj bi se v ponedeljek začelo množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Potem ko je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) v petek izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva, bodo prvih 2,9 milijona odmerkov danes začeli razpošiljati po vseh zveznih državah.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal Gustave Perna, ki nadzoruje distribucijo cepiva, bo več kot sto bolnišnic in drugih distribucijskih centrov od ponedeljka do srede prejelo cepivo, s katerim bodo cepili skoraj tri milijone ljudi.

Odmerke cepiva, shranjene v zabojih s suhim ledom, ki ohranja temperaturo pri minus 70 stopinjah Celzija, bodo danes odposlali iz tovarne podjetja v Kalamazooju v Michiganu, poroča AFP. General Perna, ki nadzira obsežno logistično operacijo, je današnji dan primerjal z dnevom D, prelomnico druge svetovne vojne. 

"Popolnoma sem prepričan, da bomo varno razdeljevali to dragoceno dobrino, to cepivo, potrebno za premagovanje sovražnika covida-19," je dejal novinarjem.

Dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala v petek zvečer. FDA je sporočil, da se cepivo lahko uporablja za starejše od 16 let, odsvetuje pa cepljenje oseb, ki imajo zgodovino hudih alergičnih reakcij. Prav tako morajo biti mesta za cepljenje opremljena z ustrezno zdravstveno opremo za odgovor na alergične reakcije.

Pfizerjevo cepivo, ki se je med testi izkazalo s 95-odstotno učinkovitostjo, je poleg ZDA doslej odobrilo še pet držav, in sicer Velika Britanija, Bahrajn, Kanada, Savdska Arabija in Mehika.

V ZDA, kje so doslej potrdili že skoraj 16 milijonov okužb z novim koronavirusom, so v zadnjih petih dneh potrdili 1,1 milijona novih okužb, število smrti zaradi covida-19 pa se približuje številki 300.000, poroča AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.