14. 8. 2021, 14:31 | Vir: STA

V združenju nemških davkoplačevalcev izračunali, da Angeli Merkel pripada 15.000 evrov pokojnine

profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se namerava po septembrskih parlamentarnih volitvah umakniti iz aktivne politike in pri 67 letih upokojiti, bo prejemala približno 15.000 evrov pokojnine na mesec, je izračunalo združenje nemških davkoplačevalcev.

Do tega zneska bo upravičena po več letih dela v nemškem parlamentu in potem na položajih ministrice ter na koncu nemške kanclerke, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Ob pokojnini pa bo bodoča bivša kanclerka dobila tudi pravico do financiranja pisarne, v kateri bo lahko zaposlila direktorja pisarne, dva pomočnika, tajnico in voznika. Do svoje pisarne imajo sicer v Nemčiji pravico vsi nekdanji kanclerji in predsedniki republike.

Merklova, voditeljica nemških krščanskih demokratov (CDU), nemško vlado vodi od leta 2005. Prvič je bila v bundestag izvoljena leta 1990, po združitvi obeh Nemčij, nato pa je bila v vladi pod vodstvom Helmuta Kohla najprej ministrica za ženske in mladino (1991-1994), zatem pa ministrica za okolje (do 1998). Po volilnem porazu Kohla pa je postala generalna sekretarka CDU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.