14. 5. 2021, 16:10 | Vir: STA

Varuh človekovih pravic: Država je po ustavi dolžna varovati družino

profimedia

Ukrepanje države za odpravo posledic, ki so jih na področju družine povzročili sicer nujni ukrepi za zdravje prebivalstva v času epidemije covida-19, je ključno, meni varuh človekovih pravic Peter Svetina. Pričakuje, da se bodo aktivnosti usmerjale v uresničevanje ustave, po kateri je dolžnost države, da varuje družino.

V 53. členu ustave so določene dolžnosti države, da varuje tako družino kot materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere, je varuh poudaril za STA pred mednarodnim dnevom družin, 15. majem.

Šolanje na domu je številne otroke in starše potisnilo v težak položaj, posebej so se pokazale tudi razlike v socialnem položaju družin. Številni starši so zaradi epidemije pristali na čakanju ali ostali brez služb, zaradi najrazličnejših stisk pa se je povečalo tudi nasilje v družinah, je naštel varuh.

Po njegovi oceni se izzivi kažejo na številnih področjih, ki zadevajo blagostanje družin, in sicer tako na področju zaposlovanja kot šolstva in zdravstva. Nadalje je treba poskrbeti za duševno zdravje otrok in mladostnikov, staršem pa omogočiti, da lahko poskrbijo za svoje.

"Pri odpravi posledic ukrepov za zajezitev epidemije je smiselno slediti smernicam Združenih narodov za družbeno pravičen prehod k trajnostnemu razvoju družbe in upoštevati tudi potenciale, ki jih za usklajevanje zahtev družinskega življenja prinašajo digitalne tehnologije," je pozval.

Hkrati po njegovem mnenju ne smemo pozabiti na pomembno vlogo osebnega stika, ki ga ima ta pri premagovanju stisk posameznikov in družin. Delovanje različnih organov in služb skladno z načelom dobrega upravljanja je zato pri tem temeljno, je odločen Svetina.

Mednarodni dan družin, 15. maj, bo tokrat potekal pod geslom Družine in nove tehnologije. Med pandemijo covida-19 se je po navedbah odseka Združenih narodov (ZN) za gospodarstvo in socialo pokazalo, kako pomembne so digitalne tehnologije tako za delo kot tudi za izobraževanje in komunikacijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord