31. 7. 2020, 11:13

"Včasih ne gre drugače, kot da starčki ležijo na hodniških tleh."

profimedia

Na prošnjo hrastniškega župana Marka Funkla je bloger Primož S. preživel dan kot prostovoljec v Domu starejših Hrastnik. "Prostovoljec, ker drugih ljudi ni, vladna politika je tam odpovedala, zgarani delavci doma so krizo primorani reševati sami. Včasih ne gre drugače, kot da starčki ležijo na hodniških tleh," je med drugim zapisal o zares pretresljivi izkušnji.

 

V ta hip z okužbami novega koronavirusa najbolj prizadetem slovenskem domu za starejše in hkrati v situaciji, ko praktično v vseh slovenskih domovih kronično primanjkuje 12.000 postelj in polovica negovalnega kadra (saj različne vlade zadnjih 16 let niso zgradile niti enega doma), je stanje naslednje:

"Drobne in krhke starčke smo podlagali in zavijali v rjuhe ter jih kot žerjav na houruk dvigovali s postelj. Čimbolj previdno smo jih polagali na vzmetnice, ki smo jih bili pred tem namestili na tla ob postelje. Če že s posteljo ne gre, je vsaj vzmetnica dovolj ozka, da jo po tleh odvlečeš skozi vrata do hodnika. S starčkom na njej. Drugih prostorov ni. O grozovitosti prizora z nebogljenimi starostniki, ki ležijo na hodniških tleh in ne vedo, kaj točno se dogaja, ne bom zgubljal besed. Preberite si Zolaja. »Naj minister namesto na tiskovko pride za kako urco semle,« so se skoraj šalili v prostovoljsko delavski ekipi. »Bo potem dajal izjave!« Na vso srečo se je v tistem trenutku na scenariju prikazalo nekaj improviziranih srčnih knapovskih obešenjaških humornih izmenjav med stanovalci in našo ekipo, ki so sproti hladili ozračje. Brez tega bi se zlomil tudi kakšen knap, vajen hudega. Če zaposleni v domu v svoji predanosti ne bi bili tako prizemljeni in srčni, bi se zlomil tudi sam."

Celoten zapis si lahko preberete na povezavi Za zidovi Doma starejših Hrastnik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.