15. 12. 2017, 13:07 | Vir: STA

Več deset tisoč zlorabljenih avstralskih otrok, vladne institucije pa so mižale!

profimedia

V Avstraliji so po petih letih preiskave uradno objavili nacionalno poročilo o spolnih zlorabah otrok.

Poročilo ugotavlja, da so avstralske institucije "hudo izneverile" otroke v njihovi oskrbi, saj so dopustile, da jih je bilo več deset tisoč zlorabljenih. Med drugim predlaga, da naj bo celibat za katoliške duhovnike prostovoljen.

Avstralska vlada je posebno komisijo z nalogo, da razišče institucionalne odzive na spolne zlorabe otrok, ustanovila leta 2012, po desetletju pritiskov, da je treba obtožbe o teh zlorabah po vsej državi temeljito preiskati.

Šestčlanska komisija je v petih letih dela govorila z več kot 15.000 žrtvami, ki so bile, mnoge pred več desetletji, zlorabljene v cerkvah, sirotišnicah, športnih klubih, mladinskih skupinah in šolah. Zlorab je bilo obtoženih več kot 4000 različnih institucij, med njimi številne cerkvene. Komisija je policiji posredovala več kot 2500 primerov, od tega v 230 primerih poteka kazenski pregon.

Poročilo izpostavlja, da je bilo v avstralskih institucijah spolno zlorabljenih na desettisoče otrok, "točnega števila pa ne bomo poznali nikoli". "A kakršnokoli že je to število, gre za nacionalno tragedijo, ki so jo skozi generacije zagrešile mnoge institucije, ki smo jim najbolj zaupali," dodaja.

Zlorabe so se vršile skorajda povsod, kjer so otroci ali živeli ali se udeleževali izobraževalnih, rekreacijskih, športnih, verskih ali kulturnih dejavnosti. Kot opozarja poročilo, nikakor ni šlo za nekaj "gnilih jabolk", ampak "so bili problemi razširjeni in narava zlorab tako grozljiva, da to le stežka dojamemo".

V nekaterih institucijah je bilo več oseb, ki so spolno zlorabile številne otroke. Glavnim institucijam družbe je "resno spodletelo", saj niso le dopustile zlorab, ampak je bil pogostokrat povsem neprimeren tudi njihov odziv na obtožbe o zlorabah.

Že med zaslišanji je prišlo na dan, da je bilo spolnih zlorab otrok obtoženih kar sedem odstotkov vseh katoliških duhovnikov v Avstraliji v obdobju 1950-2010, a teh obtožb niso nikoli raziskali, otroke, ki so jih izrekli, pa so ne le ignorirali, ampak pogosto celo kaznovali. Storilcev naj bi bilo več kot 1800, povprečna starost njihovih žrtev pa je bila deset let pri dekletih in enajst let pri fantih. Najhuje naj bi bilo v redu Božjih bratov svetega Janeza, kjer je bilo zlorab obtoženih kar 40 odstotkov članov.

Preiskava je med drugim dosegla najvišjega predstavnika katoliške cerkve v Avstraliji, kardinala Georga Pella, nekdanjega nadškofa Melbourna in Sydneyja, ki zdaj v Vatikanu vodi finančno ministrstvo in velja za tesnega sodelavca papeža Frančiška. Pell sam je sicer tarča številnih obtožb o spolnih zlorabah, ki jih sicer zavrača kot popolnoma neresnične. V zvezi z obtožbami je Pell že bil zaslišan tako v Avstraliji kot v Vatikanu, marca pa naj bi padla odločitev, ali obstaja dovolj dokazov za sojenje.

Danes objavljeno poročilo vsebuje tudi 189 priporočil, ki bi, če bi bila uveljavljena, temeljito pretresla stoletja stare cerkvene prakse in tradicije, piše nemška tiskovna agencija dpa. Med drugim poziva, da bi morali biti duhovniki zakonsko obvezani, da poročajo o zlorabah, za katere izvedo na spovedih. Predlaga tudi, da bi moral biti celibat za katoliške duhovnike zgolj prostovoljen, saj sedanja obveza prispeva k zlorabam otrok.

Na poročilo se je med drugim že odzval sedanji nadškof Melbourna in predsednik avstralske škofovske konference Denis Hart, ki se je opravičil za "sramotno" preteklost Cerkve in zatrdil, da jemljejo razkritja "zelo resno" in bodo ukrepali. A kot je vztrajal, je na Vatikanu, da odloči glede konkretnih priporočil. Vztrajal je, da mora spoved v osnovi ostati zaupna, prostovoljni celibat pa da je "težavna zadeva", a bodo priporočilo prenesli Vatikanu.

Avstralski premier Malcolm Turnbull se je medtem v odzivu poklonil pogumu preživelih, ki so spregovorili o zlorabah. "Kraljeva komisija je dala veljavo zgodbam preživelih, omogočila jim je, da so bili slišani, in, kar je pomembno, da se jim verjame. Predolgo se je zločine proti otrokom našega naroda prikrivalo ali se jih ignoriralo," je še poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.