A.B. | 22. 12. 2021, 12:35

Preden se odpravite na pot, pozor: te pogoje morate izpolnjevati

Profimedia

Prihajajoče praznično obdobje je kot nalašč za sprostitev in odklop od vsakdanjih obveznosti, a pozor: še preden vas zasrbijo pete in prevlada močna želja po raziskovanju krajev onkraj slovenskih meja, si poglejte, katere pogoje morate za to izpolnjevati. V luči aktualnih epidemioloških razmer je namreč večje število držav zaostrilo pogoje za prečkanje meja - ponekod je kljub izpolnjevanju pogoja PC (preboleli, cepljeni) potrebno izpolniti tudi vstopne obrazce. 

Številne države po svetu so zaradi epidemioloških razmer in povečanega tveganja za prenos ter širjenje koronavirusne okužbe zaostrile pogoje za prečkanje njihovih meja. Slovensko zunanje ministrstvo zato vsem tistim, ki načrtujejo pot v tujino svetuje, naj spremljajo prisotnost in širjenje virusa na načrtovani destinaciji, preverijo pogoje vstopa v posamezne države in se držijo tamkajšnjih epidemioloških ukrepov. 

Pa si poglejmo najprej, katere pogoje je potrebno izpolnjevati, če se odpravljate v katero od naših sosednjih držav. 

ITALIJA

Za vstop v našo zahodno sosedo morajo od 16. decembra dalje vsi potniki iz drugih držav EU - tudi tisti, ki izpolnjujejo pogoj PC (preboleli, cepljeni) - predložiti negativen izvid testa PCR ali hitrega testa. Ob tem je potrebno upoštevati veljavnost obeh: PCR tako ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test pa ne več kot 24 ur.

Vsi tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, morajo poleg negativnega izvida PCR ali hitrega testa tudi v 5-dnevno karanteno, ob koncu katere pa morajo predložiti še en negativni test. Osebe, ki se nameravajo odpraviti na pot v Italijo, morajo, poleg izpolnjevanja zgoraj navedenih pogojev, izpolniti tudi obrazec za lokalizacijo potnikov (PLF). 

Omenjena pravila zaenkrat ne veljajo za posameznike, ki živijo v obmejnem pasu (60 km od meje), prav tako pa ne za čezmejne delavce in otroke, mlajše od 6 let. 

Profimedia

AVSTRIJA

Naša severna soseda je 20. decembra sprejela dodatne, poostrene ukrepe za vstop v njihovo državo, kar pomeni, da morajo vsi tisti, ki izpolnjujejo pogoj PC, predložiti tudi negativen izvid testa PCR. Osebe, ki so že prejele poživitveni odmerek cepiva, slednjega ne potrebujejo (poživitveni odmerek pa začne veljati že od prvega dne prejema). 

Osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, morajo ob vstopu v Avstrijo v 10-dnevno karanteno, ki jo je mogoče po petih dneh predčasno prekiniti z negativnim PCR testom. Zanje je obvezna tudi registracija na spletnem portalu. 

Izjeme so čezmejni delavci, ki morajo ob prečkanju meja še vedno izpolnjevati PCT pogoj, prav tako nosečnice in tranzitni potniki, medtem, ko za otroke veljajo posebna pravila. 

MADŽARSKA 

Za vstop na Madžarsko morajo imeti potniki veljavno evropsko covidno digitalno potrdilo, pri čemer je potrdilo o cepljenju veljavno eno leto, o prebolelosti pa šest mesecev. Veljavnost negativnega PCR testa je 72 ur. 

HRVAŠKA 

Potniki iz držav EU morajo pred vstopom na Hrvaško predložiti veljavno evropsko digitalno covidno potrdilo, s katerim lahko dokažejo, da so preboleli, cepljeni ali testirani. PCR test ob tem ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne več kot 48 ur. 

Vsi tisti, ki zgoraj navedenih pogojev ne izpolnjujejo, morajo v 10-dnevno karanteno, pri čemer so izjema otroci do 12. leta starosti, ki potujejo s svojimi starši oziroma zakonskimi skrbniki.

Profimedia

Kakšni ukrepi pa nas čakajo ob prehodu meja drugih evropskih držav?

NEMČIJA 

Nemčija pred vstopom v državo zahteva predložitev veljavnega evropskega digitalnega covidnega potrdila, ob tem pa potrdilo o prebolelosti ne sme biti starejše od šestih mesecev. Vsi tisti, ki nameravajo prečkati nemške meje in prihajajo iz držav z visokim tveganjem (med katere spada tudi Slovenija), morajo pred vstopom v državo izpolniti tudi digitalni obrazec. 

Osebe, ki nimajo veljavnega evropskega covidnega potrdila, morajo po vstopu v državo v 10-dnevno karanteno, ki jo lahko, kot v Avstriji, prekinejo po petih dneh s predložitvijo negativnega testa. Otroci, mlajši od 12 let, lahko prekinejo karanteno po petih dneh brez dodatnega testiranja.

FRANCIJA

Potniki, ki se odpravljajo v Francijo, morajo na meji pokazati veljavno evropsko digitalno covidno potrdilo. Slednje je med drugim tudi predpogoj za obisk različnih kulturnih ustanov, nakupovalnih središč, restavracij in odhoda na daljša medkrajevna potovanja z uporabo francoskega javnega prevoza. Izjema so otroci, mlajši od 12 let, ki potujejo v spremstvu staršev oziroma zakonsko določenih skrbnikov. 

GRČIJA

Grške oblasti so pred časom sprejele ukrep, da morajo vsi tisti, ki bodo vstopili v državo med 19. decembrom in 10. januarjem, izpolnjevati PC pogoj, ob tem pa predložiti tudi negativen izvid testa. Pri tem PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne več kot 48 ur. Vsi potniki morajo pred prečkanjem grških meja izpolniti tudi obrazec za lokalizacijo potnikov (PLF). 

Izjema od zgoraj navedenih pogojev so zaenkrat otroci, mlajši od 5 let. 

PORTUGALSKA

Portugalska je s 1. decembrom sprejela ukrep, da morajo vsi potniki (tudi tisti, ki izpolnjujejo pogoj PC), pred vstopom v državo predložiti negativen izvid testa, ob tem pa PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri pa ne več kot 48 ur. Potrdilo o prebolelosti ne sme biti starejše od šestih mesecev, vsi potniki pa morajo izpolniti tudi obrazec za lokalizacijo potnikov (PLF). 

Izjema so le otroci, majši od 12 let, ki potujejo v spremstvu staršev oziroma zakonskih skrbnikov. 

Profimedia

ŠPANIJA 

Pred prečkanjem španskih meja je potrebno predložiti veljavno evropsko digitalno covidno potrdilo, pri čemer potrdilo o prebolelosti ne sme biti starejše od šestih mesecev. Vsi tisti, ki bodo v Španijo prispeli z uporabo zračnega oziroma morskega transporta, morajo pred vstopom v državo izpolniti poseben obrazec za zdravstveni nadzor, na podlagi katerega bodo prejeli QR kodo za vstop v državo.

SRBIJA

Pred vstopom v Srbijo morajo potniki izpolnjevati PCT pogoj, pri tem pa PCR test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne več kot 48 ur. Za Slovence, ki se bodo v prihodnjih dneh odpravili v Srbijo, zaenkrat velja, da je potrdilo o prebolelosti veljavno osem mesecev, če je oseba ob tem prejela tudi en odmerek cepiva.

ŠVICA 

V Švici je od 4. decembra veljaven ukrep, da morajo vsi potniki pred prihodom v njihovo državo - vključno s tistimi, ki izpolnjujejo PC pogoj - izpolniti vstopni obrazec, ob tem pa morajo predložiti tudi negativen PCR test. Med četrtim in sedmim dnem po vstopu v državo morajo opraviti še en test (ki je lahko tudi hitri), rezultate pa predložiti pristojnemu kantonu njihovega trenutnega bivališča. 

VELIKA BRITANIJA 

Pogoji za prečkanje britanskih meja so še posebej zaostreni. Potniki, ki so polno cepljeni, morajo ob prihodu v državo predložiti negativen izvid testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, po prihodu pa morajo v roku dveh dni opraviti še en PCR test in rezultate predložiti pristojnim organom. V času čakanja na rezultate izvida, morajo biti v karanteni. 

Vsi tisti, ki niso cepljeni, morajo pred vstopom v državo pokazati negativen izvid PCR testa, nato pa v roku 48 ur po prihodu odpraviti še en PCR test ter na rezultate počakati v karantani. Po osmih dneh morajo opraviti tudi drugi PCR test, ne glede na izvide vseh testov pa morajo po vstopu v državo ostati 10 dni v samoizolaciji oziroma karanteni. 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord