D.H. | 16. 4. 2020, 11:53

Več kot 1200 smrti zaradi koronavirusa na Švedskem – kritiki se sprašujejo, ali so ubrali pravo pot

Profimedia

Švedska v primerjavi s sosednjimi državami beleži izredno visoko število smrti zaradi koronavirusa, a vladni predstavniki ob tem namigujejo, da se bližajo vrhuncu epidemije in bodo ta trend kmalu obrnili. Kritiki vseeno opozarjajo, da 'lahkotnejši' pristop do ukrepov morda ni bil prava izbira.

Švedska agencija za javno zdravje je včeraj oznanila 1203 smrtne primere zaradi okužbe z virusom covid-19. Z razmerjem 118 smrti na milijon prebivalcev ima Švedska precej višje razmerje kot njene sosednje države, ki so že na začetku pandemije sprejele stroge ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Danska tako danes beleži 55 smrti na milijon prebivalcev, Finska pa 13 smrti na milijon prebivalcev.

S temi številkami je Švedska tudi precej nad nemškim povprečjem, ki šteje 42 smrti na milijon prebivalcev, ostaja pa pod povprečjem smrti v Veliki Britaniji (182 na milijon prebivalcev) in seveda daleč pod povprečjem smrti v Italiji (349 na milijon) in Španiji (399 na milijon).

Epidemiolog Anders Wallensten je ob objavi teh številk povedal, da se število novih primerov okužb na Švedskem zmanjšuje in je zato 'previdno pozitiven', da se Švedska približuje vrhuncu epidemije. Švedski zdravstveni sistem za zdaj brez težav oskrbuje vse, ki so potrebni zdravniške ali bolnišnične oskrbe.

Po javnomnenjskih anketah večina Švedov tudi naprej podpira vladno strategijo, ki namesto strogih ukrepov vključuje predvsem pozivanje prebivalcev, da sprejemajo osebno odgovornost in sledijo navodilom za socialno distanciranje.

Švedska vlada je sicer zaprla višje razrede srednjih šol in prepovedala druženja 50 ali več ljudi, obenem pa so ljudi prosili – in ne dejansko ukazali – da se ognejo nepotrebnim potovanjem, da naj delajo od doma, če je le mogoče, in da naj ostanejo doma, če so starejši od 70 let ali se počutijo bolne.

Statistike kažejo, da približno polovica švedske delovne sile dela od doma, uporaba javnega prevoza je upadla za 50 odstotkov, v Stockholmu so ceste okoli 70 odstotkov bolj prazne kot sicer. Lahko pa Švedi še vedno nakupujejo, obiskujejo restavracije in otroke, mlajše od 16 let, pošiljajo v šole in vrtce – tudi če je kateri od družinski članov bolan.

Kar pa ni najbolj prijetno za zaposlene v šolskem sistemu. 900 učiteljev in drugih zaposlenih v šolah je bilo podpisanih pod oprto pismo, v katerem opozarjajo, da je v šolah in vrtcih nemogoče izvajati predlagano socialno distanciranje, dodajajo pa, da se v veliko primerih otroci iz družin, ki imajo okuženega člana, držijo vladnih navodil, da naj vseeno hodijo v šolo, kar pomeni, da zaposleni ne morejo zaščititi drugih otrok ali zaposlenih.

Vrhovni epidemiolog Anders Tegnell je švedski pristop opisal kot poskus, ki zagotavlja počasno širjenje okužb, da zdravstveni sistem ne postane preobremenjen, obenem pa zagovarja, da je pomembno, da del populacije pridobi imunost. Tegnell je obenem zanikal poskus, da bi Švedska hitro zgradila t. i. kolektivno imunost za covid-19, kar je bila sprva strategija v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, kjer pa so jo zaradi hitre porasti smrtnih primerov potem drastično spremenili.

Analitiki ugotavljajo, da kljub 'mehkejšim' ukrepom Švedska ne bo nič bolj ohranila domačega gospodarstva kot države, ki so uvedle strožje ukrepe. Finančna ministrica Magdalena Andersson je včeraj oznanila pričakovano 10-odstotno krčenje švedskega BDP v letu 2020 in porast brezposelnosti na 13,5 odstotka.

Švedsko strategijo močno kritizirajo tudi nekateri tamkajšnji znanstveniki. Skupina 22 zdravnikov, virologov in raziskovalcev je v torek v časniku Dagens Nyheter objavila odprto pismo, v katerem ostro kritizirajo švedsko zdravstveno agencijo.

"Pristop mora biti spremenjen radikalno in hitro," so med drugim zapisali v pismu. "Ker se virus širi, je treba povečati socialno distanciranje. Zaprite šole in restavracije. Vsak, ki dela s starejšimi, mora nositi zaščitno opremo. Za družine, kjer imajo enega bolnega člana ali člana, ki je pozitiven na covid-19, je obvezna karantena. Izvoljeni predstavniki morajo posredovati, druge izbire ni."

Tegnell je kritike zavrnil, številke, na katerih so te kritike osnovane, pa označil za brezpredmetne, saj naj bi bile okoliške države na drugačni stopnji epidemije kot Švedska. Prav tako je omenil, da je Švedska imela "to nesrečo, da so se okužbe razširile po domovih za ostarele, kar se pri drugih nordijskih državah ni zgodilo."

Dodal je še, da je svet ob tej pandemiji v neznanih vodah in da bo Švedska morda v krajšem času imela več okužb, ne bo pa tvegala nastanka večjih žarišč pozneje, kar se lahko zgodi drugim državam, ko bodo enkrat omilile ali opustile ukrepe.

Naslovna fotografija: Prvi spomladanski dan v Kungstradgarden parku v Stockholmu, kjer so se ljudje fotografirali ob cvetočih češnjah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord