6. 12. 2019, 18:18 | Vir: STA

Več kot 50 severnih medvedov pritavalo v rusko vas

profimedia

Na obrobje vasi na ruskem skrajnem severovzhodu je pritavalo več kot 50 severnih medvedov, ki so morali zaradi pomanjkanja ledu ostati na kopnem. Ruska podružnica organizacije World Wild Fund (WWF) je sporočila, da so razlog za to podnebne spremembe, saj zaradi nenavadno visokih temperatur morje ob obali ne zmrzne.

WWF je sporočil, da se je na enem kvadratnem kilometru površine pri vasi Rirkajpi v okrožju Čukotka na skrajnem severovzhodu Rusije zbralo 56 severnih medvedov. Domačini se bojijo, da bodo živali prišle v vas, ki šteje manj kot 1000 prebivalcev, zato so uvedli patrulje, ki spremljajo njihovo gibanje.

WWF opozarja, da se število stikov med človekom in plenilci na arktičnem območju povečuje.

Glavni razlog za to je zmanjšanje ledenih površin na morju zaradi podnebnih sprememb. Ob pomanjkanju ledenih površin morajo živali hrano iskati na kopnem.

Vaščani so na območje, kjer se zadržujejo severni medvedi, prinesli kadavre mrožev, da medvedi ne bi zatavali v vas. "Pripravili smo mrhovišče s trupli mrožev, ki smo jih pobrali ob obali," je povedala vaščanka Tatjana Minenko.

"Dokler ne bo velike zmrzali, led na morju ne bo nastal in medvedi bodo ostali na obali," je dodala v izjavi za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti.

Ruska meteorološka agencija je sporočila, da bodo temperature na tem odročnem območju padle v soboto, morje ob obali pa bo zmrznilo do 11. decembra.

Severni medvedi med iskanjem hrane pogosto zatavajo na poseljena območja na ruskem arktičnem krogu. Tovrstnih obiskov je vse več, saj morajo severni medvedi zaradi taljenja arktičnega ledu dlje časa ostati na kopnem, kjer morajo za hrano tekmovati z drugimi živalmi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel