18. 7. 2017, 15:00 | Vir: STA

Več kot 500 dečkov žrtve zlorab v nemškem katoliškem zboru

profimedia

Najmanj 547 pevcev v katoliškem deškem zboru Domspatzen v Regensburgu je bilo med letoma 1945 in 1990 žrtev fizične ali spolne zlorabe, izhaja iz danes objavljenega končnega poročila o zadevi. Kot je dejal njegov avtor, so žrtve obdobje v šoli, ki so jo obiskovali pevci zbora, opisovale kot "zapor, pekel in koncentracijsko taborišče".

Za preiskavo dogajanja je bil zadolžen odvetnik Ulrich Weber, ki je po lastnih navedbah odkril 67 primerov spolne zlorabe in 500 primerov drugih fizičnih zlorab, pri čemer so nekateri nekdanji pevci znanega zbora prestali oboje.

Nasilja nad njimi se je izvajalo zlasti v nižjih razredih posebej zanje namenjene šole, pa tudi v višjih. Številni izmed žrtev so leta v tej šoli označili za "najhujše obdobje v življenju, ki so ga zaznamovali strah, nasilje in nemoč", povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Končno število žrtev je veliko višje od 231 primerov, kolikor jih je Weber odkril s pogovori do januarja lani. Takrat je dejal, da žrtve govorijo o posilstvih, spolnih napadih, pretepanju in odrekanju hrane.

V delu obdobja, v katerem so bile zagrešene zlorabe, je internatsko šolo vodil brat nekdanjega papeža Benedikta XVI., Georg Ratzinger. Na njenem čelu je bil med letoma 1964 in 1994, kot zagotavlja, pa za zlorabe znotraj zbora, ustanovljenega leta 975, ni vedel.

Weber medtem meni, da je Georg Ratzinger za zlorabe vedel, a si je pred njimi zatiskal oči. V zboru naj bi namreč vladala t. i. kultura molka, saj naj bi bila na prvem mestu zaščita institucije zbora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Weber je še dejal, da so identificirali 49 domnevnih storilcev, a zanje ni pričakovati kazenskega pregona, saj so se domnevna kazniva dejanja zgodila predolgo nazaj.

Prva poročila o zlorabah so prišla na dan leta 2010. Razčiščevanje škandala je po poročanju dpa bistveno pospešil nadškof Regensburga Rudolf Voderholzer, ki je vodenje škofije prevzel leta 2013. Njegovemu predhodniku Ludwigu Müllerju so po drugi strani očitali, da je preiskavo oviral.

Škofija naj bi vsaki od žrtev plačala do 20.000 evrov odškodnine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.