23. 10. 2017, 19:22 | Vir: STA

Več kot deset žensk naj bi v Evropskem parlamentu doživele spolno nadlegovanje

profimedia

V javnost so konec tedna pricurljali očitki o spolnem nadlegovanju v Evropskem parlamentu.

O očitkih o spolnem nadlegovanju v Evropskem parlamentu je prvi pisal britanski časnik Sunday Times. Več evropskih poslancev naj bi na različne načine nadlegovalo ženske, zaposlene v parlamentu.

V enem od primerov naj bi se poslanec celo samozadovoljeval pred mlado asistentko, nekatere druge asistentke in zaposlene v parlamentu pa so med drugim spregovorile o otipavanju in neprimernih sporočilih SMS.

Časnik med poslanci poimensko omenja le 71-letnega Francoza Yvesa Cocheta iz skupine Zelenih, ki je 25-letni sodelavki poslanskega kolega poslal sporočilo SMS z neprimerno vsebino. Identitete drugih poslancev, ki jim očitajo spolno nadlegovanje, žrtve iz strahu za svojo kariero po pisanju Sunday Timesa niso želele razkriti.

Asistentke in druge zaposlene v Evropskem parlamentu so se po navedbah časnika odločile spregovoriti, ko je v javnost prišel spolni škandal z ameriškim producentom Harveyem Weinsteinom. Ko so hollywoodske igralke v začetku meseca začele razkrivati Weinsteinova dejanja, med drugim tudi posilstva, so opogumile številne ženske po vsem svetu, da so na družbenih omrežjih pod oznako #MeToo razkrile, da so jih spolno nadlegovali ali so bile zlorabljene.

Na problem je danes ob začetku štiridnevnega plenarnega zasedanja parlamenta v Strasbourgu opozorila sopredsednica politične skupine Zelenih, Nemka Ska Keller. Na njen predlog so razpravo o tem vprašanju uvrstili že na dnevni red tokratnega zasedanja parlamenta. Predvidoma bodo o tem govorili v torek zvečer.

Več poslancev je bilo ob očitkih ogorčenih in so danes poudarili, da mora parlament priti stvari do dna, ker je nadlegovanje na delovnem mestu nedopustno.

"Tudi če je primer samo eden, je preveč," je bil odločen predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel