17. 11. 2020, 06:30 | Vir: STA

Več kot polovica prebivalcev se ne namerava cepiti proti covidu-19

Nebojša Tejić/STA

Več kot polovica prebivalcev se ne namerava cepiti, ko bo cepivo proti covidu-19 na voljo tudi v Sloveniji. Najpogostejši razlog proti cepljenju je nezaupanje v novo cepivo, kaže najnovejša raziskava družbe Valicon. Kot ugotavljajo, namera cepljenja narašča s starostjo, oceno lastne ogroženosti in z bližino izkušnje z okužbo.

Po tistem, ko je prejšnji teden v medijih odmevala novica o najdbi izjemno učinkovitega cepiva, so pri Valiconu preverjali, kako verjetno se bodo prebivalci cepili, ko bo to cepivo dostopno tudi v Sloveniji.

Rezultati raziskave kažejo, da se dobra četrtina (26 odstotkov) anketirancev zagotovo ne bo cepila, še skoraj tretjina (31 odstotkov) bolj verjetno ne, torej več kot polovica jih napoveduje, da se (verjetno) ne bodo cepili (57 odstotkov). Na drugi strani le ena šestina pravi, da se bodo zagotovo cepili, dobra četrtina pa, da bolj verjetno, skupaj torej 43 odstotkov.

Največ tistih, ki bi se cepili, bi to storilo zaradi odgovornosti do drugih (50 odstotkov) oz. zmanjšanja verjetnosti okužbe (45 odstotkov), slaba tretjina (32 odstotkov) zaradi družinskih članov, ki spadajo med rizično skupino in jih ne želijo okužiti. Dobra četrtina vprašanih je kot razlog navedla tudi, da ne želijo preobremenjevati zdravstvenega sistema v primeru močnejše okužbe oziroma, ker je to priporočilo medicinske stroke (26 odstotkov).

Namera cepljenja po navedbah Valicona pričakovano narašča s starostjo, višja je med tistimi v rizični skupini ter tistimi z izkušnjo z okužbo v svojem najožjem socialnem in fizičnem okolju. Nekoliko presenetljivo pa je namera cepljenja nižja med tistimi, ki sicer doživljajo trenutno situacijo zelo negativno (brezupno, kritično, na trenutke kaotično). Namera cepljenja je tako višja od 50 odstotkov samo med tistimi z občutkom zdravstvene ogroženosti in starimi nad 60 let, navaja Valicon.

Najpogostejši razlog proti cepljenju je nezaupanje v novo cepivo: 61 odstotkov jih ne verjame novemu cepivu, dokler se s časom ne izkaže, da je varno, 41 odstotkov se jih boji stranskih učinkov. Slaba tretjina (30 odstotkov) kot razlog navaja mutacije virusa in s tem povezano neučinkovitost cepiva, slaba četrtina, da ne sodijo v rizično skupino (24 odstotkov), podobno visok delež je prepričanih, da cepljenja na splošno niso varna (23 odstotkov).

Raziskavo #Novanormalnost izvajajo v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V raziskavi je med 13. in 15. novembrom sodelovalo 527 oseb.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.