9. 9. 2021, 10:36 | Vir: STA

Več mrtvih v požaru v covidni bolnišnici v Severni Makedoniji

Twitter

V covidni bolnišnici v Tetovu v Severni Makedoniji je v sredo zvečer izbruhnil požar, pri tem pa je umrlo najmanj 14 ljudi, še 12 je huje poškodovanih, so sporočile makedonske oblasti. Do požara je prišlo po eksploziji, kaj jo je povzročilo, pa še ugotavljajo.

Do eksplozije je prišlo okoli 21. ure, nakar je izbruhnil obsežen požar, ki je v kratkem času uničil celotni covidni oddelek. Šlo je za modularni oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki so ga postavili pred bolnišnico v Tetovu. Okoli 30 gasilcev je ogenj gasilo skoraj pol ure, navaja Mia.

V covidni bolnišnici je bilo 26 bolnikov, v požaru jih je umrlo najmanj 14, je sporočilo makedonsko ministrstvo za zdravje. 12 bolnikov je hudo poškodovanih in se borijo za življenje. Dodali so, da med smrtnimi žrtvami po dosedanjih podatkih ni zdravstvenega osebja.

Na območje nesreče je že zvečer prispel tudi makedonski premier Zoran Zaev, ki je ocenil, da je prišlo do velike tragedije, svojcem žrtev pa izrazil sožalje.

Po poročanju makedonskih medijev, ki jih povzema srbska tiskovna agencije Tanjug, je bolnišnica v Tetovu zgrajena nedavno, še med gradnjo pa so aprila letos prijavili nekatere nepravilnosti na infrastrukturnih delih, a je gradbeno podjetje, ki je gradilo bolnišnico, obljubilo, da jih bodo odpravili.

Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da je vseh 19 modularnih covidnih bolnišnic v državi zgrajenih v skladu z najvišjimi zdravstvenimi in varnostnimi standardi, poroča Mia.

V Tetovu so zaradi tragedije razglasili tridnevno žalovanje, je sporočila tamkajšnja županja Teuta Arifi. Izrazila je sožalje svojcem in družinam žrtev ter dodala, da je preiskava še vedno v teku in da bo z ugotovitvami nemudoma seznanila javnost.

Do požara je sicer prišlo ravno med slovesnim proslavljanjem 30. obletnice razglasitve neodvisnosti države. V Skopju so obletnico obeležili tudi z vojaško parado.

Severna Makedonija se sicer v zadnjem času znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom, zlasti na območjih, kjer je stopnja precepljenosti nizka. Na državni ravni vsak dan zabeležijo okoli 30 smrtnih žrtev covida-19. Skupaj so jih v tej državi z okoli dvema milijonoma prebivalcev našteli že več kot 6100.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije