19. 12. 2018, 19:01 | Vir: STA

Več sto protestnikov v Zadru zaradi sodne šlamastike v primeru grozljivo pretepene 18-letnice

profimedia

Več sto Zadrčanov se je danes zbralo na shodu v podporo 18-letnici, ki jo je letos brutalno pretepel njen nekdanji 31-letni partner. Na Hrvaškem so ogorčeni, ker pravosodje v šestih mesecih ni uspelo razsoditi v primeru. Pred nekaj dnevi pa so obtoženega nasilneža izpustili in se bo lahko branil s prostosti.

Hrvaška javnost je bila zgrožena, ko je 31-letni Darko Kovačević sredi junija brutalno pretepel svojo 18-letno partnerko Loreno Gurlico v nekem zadrskem lokalu. Hrvaški mediji so poročali, da se je ljubosumni Kovačević izživljal nad najstnico ter jo je tepel po celotnem telesu, vlekel za lase in porival. Glavo najstnice naj bi udaril v umivalnik na stranišču ter jo na koncu, ko je obležala v krvi na tleh, še brcnil v glavo.

Novi šok za hrvaško javnost pa se je zgodil konec prejšnjega tedna, ko so Kovačevića po šestih mesecih pripora, kolikor največ dopušča zakonodaja, izpustili, da se brani s prostosti pred obtožbami povzročitve težkih telesnih poškodb.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da gre za napako tožilstva, ki je Kovačevića obtožilo povzročitve telesnih poškodb namesto poskusa umora. S težjo obtožnico bi nasilneža zadržali v priporu največ leto dni, kar naj bi zadostovalo za sklenitev nepravnomočnega postopka.

To zahtevajo tudi nezadovoljni prebivalci Zadra, ki so se odločili za mirne proteste. Organizirali so se na Facebook strani Proti pravosodju, ki ščiti nasilneže. Potem ko je bilo na prvem shodu pred poslopjem zadrskega sodišča v nedeljo le nekaj deset protestnikov, se je po ocenah policije danes zbralo približno 400 ljudi.

Z današnjim protestom so izrazili podporo najstnici in njeni družini ter opozorili na slabosti pravosodja v primerih nasilja nad ženskami.

Na protestih je bila tudi mati pretepene najstnice, ki je med drugim dejala, da družina živi v strahu, medtem "ko se Kovačević nemoteno sprehaja po Zadru". Oče pretepenega dekleta je lani storil samomor, potem ko je ta hrvaški veteran zbolel za posttravmatsko stresno motnjo, so poročali hrvaški mediji.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je po izpustitvi Kovačevića dejal, da je pretresen zaradi dogajanja. Napovedal je, da bodo analizirali, ali je treba spremeniti kazenski zakon, da bi preprečili morebitne zlorabe sistema, glede na to, da ni jasno, ali so Kovačevićevi odvetniki obstruirali celoten primer.

Oglasila se je tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je na Facebooku ocenila, da ima država, ki ni zmožna vzpostaviti pogojev za razsodbe v primerih brutalnega nasilja nad ženskami v primernem roku in preprečiti manipulacij s postopkovnimi pravili, "resničen problem".

Medtem je danes nekaj sto prebivalcev v Metkoviću opozorilo na malomarnost v hrvaškem zdravstvenem sistemu, potem ko je prejšnji teden zaradi sepse umrl devetletni fant, kljub temu da sta njegova starša zanj večkrat poiskala nujno medicinsko pomoč.

Malomarnost zdravnikov na oddelku nujne medicinske pomoči, v tem primeru v Metkoviću, je potrdila tudi inšpekcija ministrstva za zdravstvo, je danes objavil lokalni portal metkovic-news.com v poročilu s shoda.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.