30. 3. 2022, 20:26

Piranski zaliv: kaj dogovor med Janšo in Plenkovićem pomeni za slovenske ribiče?

Profimedia

Hrvaška in Slovenija sta že nekaj mesecev prej potihoma začeli z iskanjem začasne rešitve težav z ribolovom. Zdaj so znani prvi možni ukrepi.

Cilj dogovora med državama o ribolovu v Piranskem zalivu je začasen skupni ribolov hrvaških in slovenskih ribičev na omejenem območju v Piranskem zalivu, razveljavitev vseh izdanih kazni ribičem iz Hrvaške in Slovenije, ter zaustavitev vseh sodnih postopkov in prenehanje kaznovanja ribičev.

V praksi to pomeni, da slovenski in hrvaški ribiči začasno ne bodo več dobivali kazni, ne bo jim treba poravnati do sedaj izdanih kazni, jih pa bosta nadzorovali tako slovenska kot hrvaška ribiška inšpekcija, in sicer hrvaška hrvaške ribiče, slovenska pa slovenske.

Dogovor še ni dokončan in lahko prej splava po vodi

Kot piše Večernji list, se državi nista dogovorili le še o točni zamejitvi območja skupnega ribolova. To naj bi predstavljalo rešitev za krajše obdobje, ki bo sprejemljiva za obe strani. Zagotovo pa to ne bo območje, ki ga je predvideval dvostranski sporazum o obmejnem sodelovanju (Sops), po katerem bi slovenski ribiči lahko lovili vse do Vrsarja, še navaja časnik.

Za oblikovanje končnega načrta za ribiče sta Janša in Plenković zadolžila pristojna ministra, kar pomeni, da se bosta o njem naprej dogovarjala hrvaški in slovenski zunanji minister Gordan Grlić Radman in Anže Logar. Se pa lahko zgodi, da dogovor tudi propade, saj se v Sloveniji bližajo volitve, ki bodo lahko pomembno vplivale na njegovo nadaljnjo usodo, še navaja Večernji list.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.