14. 6. 2020, 16:02 | Vir: STA

Večina evropskih držav odprla meje, turistični kraji pričakujejo goste

profimedia

Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje. Potem ko se je pandemija po Evropi umirila, zdaj podobno kot Slovenija ob začetku turistične sezone odpravljajo tudi te omejitve. Večina Evropejcev bo tako lahko že od naslednjega tedna dopustovala v približno treh četrtinah držav EU.

V ponedeljek bo med drugim svoje meje odprla ena bolj priljubljenih držav med turisti Grčija, ki bo odpravila omejitve za 29 držav, katerih državljanom in stalnim prebivalcem ob prihodu ne bo treba v karanteno. Na seznamu je tudi Slovenija. Potnike iz teh držav, na katerem so med drugim še Nemčija, Avstrija, Hrvaška, Kitajska in Japonska, bodo sicer naključno testirali.

V ponedeljek bo Finska odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Rusijo in Švedsko. Omejitev na meji s Švedsko prav tako ne bo odprla Norveška, v katero bo od tega dne spet mogoče brez omejitev vstopiti iz Finske, Islandije in Danske. Danska pa bo predvidoma odprla meje za turiste iz Nemčije, Norveške in Islandije.

Odpravo vseh omejitev pri vstopu v državo za večino članic EU, vključno s Slovenijo, so za ponedeljek napovedale Češka, Švica, Belgija in Francija.

Na slovenskem seznamu varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez omejitev, pa bosta od ponedeljka še Italija in Črna gora. Na seznamu je tako vse skupaj 19 držav, tudi vse slovenske sosede.

Nemčija bo v ponedeljek odpravila svarilo državljanom pred potovanji v države EU, schengenskega prostora in Veliko Britanijo, pri čemer je nekaj izjem, med drugim Španija. Ta tudi ni med državami, iz katerih bo od torka mogoč vstop v Nemčijo brez omejitev.

V Avstrijo pa bo mogoče od torka brez karantene oziroma negativnega testa za novi koronavirus vstopiti iz 31 evropskih držav. Izjema so Španija, Švedska, Portugalska in Velika Britanija.

Veliko članic unije je sicer omejitve odpravilo že konec maja ali pa v začetku junija. Hrvaška je za državljane desetih držav, tudi Slovenije, 28. maja odpravila praktično vse omejitve. Po novem jim ni več treba navesti razloga za vstop na Hrvaško, zaradi epidemiološkega nadzora pa na meji zabeležijo vse, ki vstopijo na Hrvaško, tudi njihov naslov na Hrvaškem, telefonsko številko in elektronski naslov. Podatke je možno že predhodno posredovati prek spletne strani hrvaškega notranjega ministrstva.

Italija je v začetku junija meje odprla za državljane članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice, ki jim po novem ob vstopu v državo ni treba več v karanteno. Podobno so takrat storile vse tri baltske države, ki so omejitve odpravile za več kot 20 evropskih držav, tudi Slovenijo.

Ciper je v ponedeljek odprl meje za državljane 13 držav, tudi Slovenije, ki lahko na otok pridejo, ne da bi jim bilo treba v karanteno. Pri sebi bodo morali imeti potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus. To potrdilo bo ob vstopu v državo potrebno najmanj do 20. junija.

Slovaška je sredi tedna svoje meje odprla za potovanja iz skupno 19 držav, med njimi tudi Slovenije. Poljska je v soboto odprla meje s sosedami, ki so članice EU. Omejitve na mejah s sosednjimi državami je odpravila tudi že Madžarska.

Med redkimi državami, ki za vse tujce z redkimi izjemami ohranjajo obvezno karanteno ob vstopu v državo, medtem ostajata Španija in Združeno kraljestvo. Slednje še ni napovedalo, kdaj namerava omejitve odpraviti. Španija pa bo to predvidoma storila 1. julija.

Evropska komisija je sicer ta teden priporočila odpravo vseh omejitev na notranjih mejah v EU, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa, v ponedeljek. Začetek postopnega odpiranja zunanje meje unije pa priporoča za 1. julij.

To bi omogočilo tudi odpravo omejitev za potovanja v balkanske države, med katerimi so nekatere meje odprle že v začetku junija. Črna gora je meje odprla za države, v katerih je 25 ali manj obolelih s covidom-19 na 100.000 prebivalcev. Med njimi je tudi Slovenija. Bosna in Hercegovina pa je odpravila vse omejitve na mejah s Hrvaško, Črno goro in Srbijo.

Za vstop v Srbijo medtem že od 22. maja ni več potreben negativen test na novi koronavirus niti posebno dovoljenje za domače ali tuje državljane. Po prihodu v Srbijo tudi ni več potrebna napotitev v samoizolacijo.

Severna Makedonija, kjer se je v zadnjem času znova povečalo število novih okužb z novim koronavirusom, medtem meje ohranja zaprte. Tudi slovenske oblasti so za to državo uvedle obvezno karanteno za vse, ki od tam pridejo v Slovenijo, tudi slovenske državljane in tiste s stalnim ali začasnim prebivališčem pri nas. Pri tem velja nekaj izjem.

Severna Makedonija je bila prva na t. i. seznamu držav s poslabšanjem epidemioloških razmer, na katerem je od sobote 32 držav. Med njimi so tudi Švedska, Združeno kraljestvo, Rusija in ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.