21. 5. 2020, 13:34 | Vir: STA

Večina gospodinjskih opravil je v karanteni padla na ramena zaposlenih mater

Profimedia

Večina dodatnih gospodinjskih opravil in skrbi za otroke je v karanteni padla na ramena zaposlenih mater in številne so temu le s težavo kos, izhaja iz objavljene raziskave organizacije Boston Consluting Group. Ta je zajela več kot 3000 zaposlenih staršev v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji in Franciji.

V ukrepih karantene so se po vsem svetu zapirale šole, ljudje so ostajali doma, kar je ustvarilo goro gospodinjskih opravil in dodatnega dela z otroki. Raziskovalci ugotavljajo, da je glavno breme tega padlo na ženske.

Ženske z otroki sedaj v povprečju porabijo 65 ur tedensko za neplačana opravila, kar je skoraj dvakrat več kot doslej in skoraj tretjina več kot očetje. Ti namreč v povprečju trenutno na teden opravijo za 50 ur domačih opravil, izhaja iz raziskave, ki jo povzema agencija Reuters.

Ženske naj bi bile tiste, ki v pretežni meri nosijo tudi nekatere druge posledice pandemije, vključno z družinskim nasiljem ali nižjimi plačami, saj so nekatere zmanjšale število ur v službi, da bi lahko opravile nove obveznosti.

Približno dve tretjini žensk, zajetih v raziskavo, navaja, da jih sedaj skrbi za njihovo psihično zdravje. Med moškimi jih tako skrb izraža nekaj več kot polovica.

"Ženske že predolgo opravljajo preveč gospodinjskih opravil in ta kriza jih je pahnila do točke, ki preprosto ni vzdržna," je izsledke komentirala Rachel Thomas iz ameriške organizacije za pravice žensk LeanIn.Org. Poziva k "velikemu kulturnemu premiku doma in v podjetjih", da bi zgradili do vseh pošten način dela in življenja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.