20. 10. 2020, 07:00 | Vir: STA

Večina podpira prepovedi prireditev in druženja nad 10 oseb, pri drugih ukrepih javnost razdeljena

Profimedia

Sodelujoči v javnomnenjski raziskava družbe Valicon so pri oceni ustreznosti posameznih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa razdeljeni, velika večina pa podpira prepoved prireditev in druženja nad 10 oseb. Najbolj kritična je javnost do ukrepa nošenja mask na odprtem.

V raziskavi so preverjali oceno ustreznosti posameznih ukrepov, ki so stopili v veljavo konec preteklega tedna. Ugotavljajo, da je javnost najbolj naklonjena ukrepu prepovedi javnih prireditev, shodov, porok in verskih obredov, ki ga kot povsem ustreznega opisuje skoraj 43 odstotkov vprašanih, kot bolj ustreznega še dodatnih 34,5 odstotka. Prepoved zbiranja več kot 10 ljudi je za 38 odstotkov povsem ustrezen ukrep, še dodatnih 34 odstotkov pa ga je ocenilo kot bolj ustreznega.

Najbolj kritična je javnost, sodeč po raziskavi, do ukrepa nošenja mask na odprtem, saj 39 odstotkov vprašanih meni, da je ta ukrep povsem neustrezen, še dodatnih 18 odstotkov pa, da je bolj neustrezen. Ukrep je kot popolnoma ustrezen ocenilo 24 odstotkov vprašanjih, kot bolj ustrezen pa 16,5 odstotka.

Pri ostalih ukrepih raziskava kaže na večjo razdeljenost. Šolanje na daljavo za dijake je javnost razdelilo natančno na polovici. Ukrep omejitve gibanja med regijami je povsem neustrezen za 30 odstotkov vprašanjih, še 24 odstotkov jih meni, da je bolj neustrezen. Povsem ustrezen pa se zdi 19,5 odstotka vprašanim, še dobrih 24 odstotkov pa ga je označilo za bolj ustreznega.

Pri zaprtju fitnes prostorov in športnih objektov je takšnih, ki ta ukrep ocenjujejo kot povsem ustreznega ali bolj ustreznega, 58 odstotkov. Tistih, ki so menili, da je povsem neustrezen ali bolj neustrezen, pa je 39,6 odstotka. Pri zaprtju gostinskih lokalov je prvih 52,1 odstotka, drugih pa 46,1 odstotka.

Prestrogi ukrepi

Da so ukrepi prestrogi, meni 44 odstotkov vprašanih, ravno pravšnji se zdijo 29 odstotkom vprašanih, 27 odstotkov pa jih ocenjuje kot premalo stroge.

Zadnja meritev pa kaže tudi občuten porast tistih, ki menijo, da gredo stvari v zvezi s širjenjem virusa precej na slabše, takih je zdaj 30 odstotkov vprašanih (pred mesecem dni 17 odstotkov).

Pesimizmu pri oceni razvoja dogodkov sledi tudi slabšanje ocene osebnega počutja. 53 odstotkov namreč situacijo opisuje kot neprijetno, utrujajočo, 12 odstotkov kot kritično, na trenutke kaotično, trije odstotki kot povsem brezupno. Da je situacija sprejemljiva oz. nekako gre, pravi 20 odstotkov vprašanih, da je glede na nove razmere normalna, pa devet odstotkov. Trije odstotki menijo, da je povsem normalna, kot pred virusom.

Da vladi pri sprejemanju odločitev in ukrepanju v zvezi z omejevanjem širjenja novega koronavirusa popolnoma zaupa ali bolj zaupa, je odgovorilo 29 odstotkov vprašanih, da jih sploh ne zaupa ali bolj ne zaupa pa 64 odstotkov. Šest odstotkov je neopredeljenih.

Raziskava #Novanormalnost se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V raziskavi je med 16. in 18. oktobrom sodelovalo 523 oseb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.