26. 3. 2019, 15:53 | Vir: STA

Večina slovenskih evropskih poslancev je bila proti avtorski direktivi

profimedia

Večina slovenskih evropskih poslancev je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovalo proti direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Podprli so jo Lojze Peterle (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS).

Bogovič je že na današnji razpravi podprl direktivo. Med drugim je dejal, da v direktivi pravici do svobode govora na internetu in zaščite avtorske vsebine nista izključujoči, ampak da se je našel kompromis.

Za STA je Vajgl še pojasnil, da je tehtnem premisleku ocenil, da bi odlaganje sistemske ureditve tega področja lahko prineslo več škode, kot sprejetje zakonodaje s pomanjkljivostmi, ki se jih lahko popravi.

Proti zakonodaji je bila med drugim Tanja Fajon (S&D/SD), ki je, kot je zapisala v izjavi, ocenila, da je danes žalosten dan za svobodo interneta. Izrazila je tudi nezadovoljstvo, da v parlamentu niso glasovali o dopolnilih k členom, ki so naleteli na največ kritike. "Odprli so prosto pot k bogatenju že bogatih. Spregledali so državljane," je še zapisala.

Direktive ni podprl niti Igor Šoltes (Zeleni), ki je podobno kot Fajonova izrazil nezadovoljstvo, da se ni glasovalo o dopolnilih. Kot je ocenil na razpravi po glasovanju, predstavlja direktiva resno grožnjo, da bo zadušila ustvarjalnost, ki jo Evropa potrebuje.

Proti so danes glasovali še vsi trije poslanci iz vrst SDS - Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver. V njihovi politični skupini Evropski ljudski stranki (EPP) so sicer večinsko podprl direktivo.

Med drugim je Tomčeva na Twitterju zapisala, da je zaščita avtorskih pravic nujna, a brez tveganja omejitve svobode interneta.

Evropski poslanci so danes na glasovanju na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 348 glasovi za in 274 proti podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Direktiva je del reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, v kateri glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec