31. 8. 2021, 06:00 | Vir: STA

Večina velikih gospodarstev v drugem četrtletju kljub rasti z nižjim BDP kot pred pandemijo

Nebojša Tejić/STA

Večina velikih svetovnih gospodarstev se kljub pospešeni rasti v drugem četrtletju letos še vedno nahaja pod ravnmi iz časa pred pandemijo covida-19, so sporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Skupni bruto domači proizvod (BDP) držav OECD ostaja 0,7 odstotka nižji od tistega iz konca leta 2019.

BDP tako ostaja nižji, kljub temu da so države sedmih najrazvitejših držav G7 v drugem četrtletju zabeležile 1,6-odstotno gospodarsko rast, potem ko je bila ta v prvih treh mesecih leta 0,4-odstotna, poročilo OECD povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki so se med članicami skupine G7 sicer precej razlikovali. Najhitrejšo rast je zabeležila Velika Britanija, kjer se je BDP med aprilom in junijem povečal za pet odstotkov, potem ko se je v prvem četrtletju skrčil za dva odstotka.

Nemčija in ZDA sta zabeležili po 1,6-odstotno rast, medtem ko sta Francija in Japonska zabeležili 0,9- in 0,3-odstotno rast. Kanada je bila sicer edina država skupine G7, ki je v drugem četrtletju zabeležila padec BDP.

Kljub nedavni vrnitvi k rasti je bilo britansko gospodarstvo do konca junija za 4,4 odstotka pod predkoronsko ravnjo. Sledila je Italija, kjer je bilo gospodarstvo 3,8 odstotka pod ravnjo pred izbruhom novega koronavirusa. ZDA so ob tem že okrevale na ravni pred pandemijo.

OECD pričakuje, da bo svetovni BDP letos močno narasel. Tako Svetovna banka kot OECD pričakujeta, da bo rast neenakomerna in bodo manj bogate države počasneje okrevale.

OECD je pred tremi tedni opozoril, da "vztrajna negotovost" glede pandemije pomeni, da bi velika gospodarstva v naslednjih mesecih lahko vsaj pričakovala "umirjanje rasti".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.