10. 5. 2021, 07:33 | Vir: STA

Večina visokošolskih zavodov kljub sproščenim ukrepom nadaljuje študij na daljavo

profimedia

Ob sproščanju omejitvenih ukrepov so se na visokošolske zavode lahko vrnili študenti, saj je študijski proces znova stekel v hibridni obliki, ki jo nekatere izvajajo, medtem ko jih večina nadaljuje študij na daljavo. Ne zdi se jim smiselno pred koncem študijskega leta menjati študijski proces, ki bi jim sicer povzročil ogromno težav in logistike.
 

Na ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo prihajajo študenti zaradi izvedbe nujnih laboratorijskih vaj, ki potekajo v skrajšani obliki, medtem ko imajo hibridna predavanja skoraj izključno le študenti prvega letnika.

"Študenti pri posameznih predmetih so razdeljeni v manjše skupine, ki se izmenično udeležujejo predavanj, medtem ko se ta hkrati v živo prenašajo za tiste skupine, ki jim sledijo na daljavo," je za STA pojasnila prodekanja za področji dodiplomskega in magistrskega študija Helena Prosen. Ocenjuje, da se vaj in predavanj vsak dan udeležuje okrog 20 odstotkov študentov, ki sicer prihajajo izmenično, tako da ne gre za iste študente vsak dan.

Stik pedagogov s študenti je po njenem mnenju zelo pomemben del pedagoškega procesa, saj so ga tako eni kot drugi močno pogrešali. "Kolikor je bilo mogoče videti v tem tednu, so študentje zadovoljni, da so lahko prišli na predavanja," je povedala.

Medtem na ljubljanski ekonomski fakulteti ostaja vse enako. Še vedno študij poteka na daljavo zato, ker imajo velike skupine študentov, fakulteto namreč obiskuje okoli 400 študentov, iz katerih je težko oblikovati manjše skupine po 20 ali celo deset študentov, so za STA povedali na fakulteti.

Po izvedeni anketi je kar 87 odstotkov študentov izrazilo željo, da bi dokončali študij na daljavo in tudi izpite, so pa nekateri izrazili željo, da bi izpite opravljali na fakulteti. Ker se vladne uredbe spreminjajo tako hitro, se je senat odločil za opravljanje izpitov na daljavo. Ne ve se namreč, kaj se bo zgodilo čez tri tedne, ko se bo končalo študijsko leto, so dodali.

Tudi na fakulteti za računalništvo in informatiko tako predavanja kot vaje tečejo še vedno na daljavo.

"Sistem je utečen, delno vračanje v predavalnice povzroča ogromno težav in logistike tako za pedagoge kot študente. Če ne moreš imeti v predavalnici vseh študentov pri vseh predmetih, lahko postane logistična težava, ker moraš izvajati hkrati v živo in na daljavo, so za STA pojasnili na fakulteti.

Kot so dodali, tudi med pedagogi ni bilo interesa, da bi zadnji mesec študijski proces spreminjali. Na fakulteti so poskrbeli, da imajo študenti vso programsko opremo za izvajanje računalniških vaj na daljavo. Izpiti pa bodo delno potekali v živo, delno na daljavo, odvisno od posameznega predmeta.

Da je organizacija pedagoškega procesa v prostorih visokošolskih zavodov ob upoštevanju zdravstvenih smernic izredno težavna, ker so prostorske kapacitete izjemno omejene, se zavedajo tudi na mariborski univerzi. Podatkov o tem, koliko študentov se je na članicah vrnilo v predavalnice, nimajo, saj se število dnevno spreminja glede na specifiko posameznih strokovnih področij in vrsto kontaktnih ur, ki se v posameznem obdobju izvajajo na fakultetah.

Ker se je sproščanje ukrepov zgodilo šele pred kratkim, odzivov študentov v večji meri še nimajo. Predvidevajo, da so nekateri študenti vračanje v predavalnice sprejeli z velikim navdušenjem in hkrati olajšanjem, nekaterim pa seveda bolj ustreza delo na daljavo, so sporočili za STA.

Hibridnega sistema se na primorski univerzi ne poslužujejo v veliki meri, saj je težko zagotoviti enako obravnavo vseh študentov, so navedli. Ta sistem je rezerviran predvsem za študente v karanteni ali samoizolaciji, so za STA sporočili z univerze.

Na univerzi pedagoški proces poteka na enak način kot ob začetku študijskega leta. Predavanja za večje skupine študentov potekajo na daljavo, vaje, laboratorijske vaje, predmeti s področja športa, terenske vaje, pa v prostorih univerze. Sicer študenti že nekaj mesecev opravljajo praktična usposabljanja v kliničnih okoljih. Dodatno so sprostili nekatere omejitve, zdaj na vajah lahko sodeluje po 20 študentov, na predavanjih pa 50, če to dovoljujejo prostorski pogoji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.