30. 1. 2021, 11:40 | Vir: STA

Večji del Italije od ponedeljka označen za rumeno območje

profimedia

Od ponedeljka bo večina od 20 italijanskih dežel označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rdečih območij, kar pomeni najstrožje ukrepe, ne bo več, oranžnih pa bo pet dežel oziroma pokrajin, je v petek odločila italijanska vlada. Stroka ob tem svari, da je epidemija covida-19 še vedno v občutljivi fazi.

Dežele Apulija, Sardinija, Sicilija, Umbrija in avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska bodo oranžne, na spletu poroča italijanski časnik La Repubblica. Tam lahko bari in restavracije strežejo le hrano in pijačo za s seboj. So pa odprte vse trgovine.

Vse druge dežele in pokrajina Trentino, ki skupaj z Bolzanom sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, bodo medtem rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. Tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure.

Povsod po Italiji je za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod je še naprej v veljavi nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

Posamezno gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

Stroka sicer svari, da je epidemija covida-19 še vedno v občutljivi fazi. "Nov hiter porast števila okužb v prihodnjih tednih je mogoč," so opozorili.

Italiji težave povzročajo tudi zamude pri dobavi cepiv proti covidu-19. Prejeli so 300.000 odmerkov cepiva manj, kot so pričakovali. Zaradi tega so morali prepoloviti število cepljenj na dan. V državi z okoli 60 milijoni prebivalcev so doslej proti koronavirusni bolezni cepili okoli 1,7 milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.