24. 6. 2018, 21:03 | Vir: STA

Velenje preplavili plakati z nacističnimi simboli, poroča 24ur.com!

profimedia
Velenje preplavili plakati z nacističnimi simboli, poroča 24ur.com! (foto: profimedia)

V Velenju so se pojavili sovražni plakati, ki poveličujejo nacistično ideologijo in simbole, poroča portal 24ur.com. Na njih so bili napisi "za družino, za državo, za raso". Plakati naj bi bili že odstranjeni, policija pa je za portal potrdila, da že poteka preiskava zaradi suma kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora.

Na Policijski upravi Celje so potrdili, da so prejeli prijavo glede vsaj šestih plakatov, ki so bili izobešeni na avtobusni postaji in na mostu. Kdo je plakate obesil, še ni znano, je pa na njih naveden spletni naslov, ki vodi do družbenega omrežja oziroma aplikacije za komuniciranje Discord.

Plakati očitno in nazorno poveličujejo nemški rajh s slikami svastike in podobami vojaka z železnim križcem, enega od glavnih simbolom nacistične Nemčije, še poroča portal. Za kaznivo dejanje spodbujanja sovražnega govora je zagrožena kazen do dveh let zapora.

Na plakate se je na Twitterju odzval premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in jih najostreje obsodil. "Odločen NE vsem pojavom sovražnega govora, ki spodbuja nestrpnost in sovraštvo med ljudmi," je dodal.

Oglasili so se tudi v njegovi stranki SMC, kjer pričakujejo, da bodo pristojni organi dejanje raziskali ter v najkrajšem možnem času ukrepali. "Simbolika, katere ideologi so v preteklosti na našem ozemlju že sejali sovraštvo in smrt, v slovenskih mestih ni dobrodošla," so zapisali.

Prvak SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da v Velenju "stoji velik spomenik s sovražno simboliko". Na družbenih omrežjih so se namreč nekateri obregnili ob spomenik Josipa Broza Tita.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.