5. 10. 2021, 12:56 | Vir: STA

Velika Britanija doslej pritegnila le 127 tujih voznikov cistern

Tamino Petelinšek/STA

Velika Britanija, ki se zaradi pomanjkanja voznikov cistern sooča s težavami pri dobavi pogonskih goriv na bencinske servise, je uspela dodeliti le 127 od ponujenih 300 nujnih vizumov voznikom iz tujine. Gre torej za globalno pomanjkanje te delovne sile, poudarja britanski premier Boris Johnson.

Johnson je danes gostoval v jutranjem programu britanskega BBC in poudaril, da je pomanjkanje voznikov tovornjakov in cistern v veliki meri posledica močnega gospodarskega okrevanja, povzema nemška tiskovna agencija dpa. "Transportnim podjetjem smo rekli: dobro, dajte nam imena voznikov, ki jih želite pripeljati, in uredili bomo vizume. Doslej so predložili le 127 imen," je dejal.

"To je dokaz, da gre za globalno pomanjkanje. Težave v dobavni verigi so v veliki meri posledica močnega gospodarskega okrevanja," je dodal.

Britanska vlada ponuja 300 takojšnjih vizumov za tuje voznike cistern, ki bi lahko v Veliki Britaniji delali od sedaj do konca marca. Še dodatnih 4700 začasnih vizumov je na voljo za tuje voznike tovornjakov s hrano, in sicer za obdobje od konca oktobra do konca februarja, navaja BBC.

Johnson je menil, da se ne bi smeli vrniti k "staremu, neuspešnemu modelu" tujih nizko plačanih in nekvalificiranih delavcev, ki jih je sicer opisal kot "pogosto zelo delovne, pogumne, čudovite ljudi". Tak model je namreč vodil do pomanjkanja investicij v industriji, je poudaril in med drugim izpostavil pomanjkanje ustrezne infrastrukture za voznike na poti.

Po ocenah sindikatov, ki jih povzema BBC, v Veliki Britaniji trenutno primanjkuje 90.000 voznikov tovornjakov. Razlogov za to je več, med njimi pa so pandemija covida-19, brexit in staranje delovne sile. Pomanjkanje voznikov je v zadnjih mesecih povzročilo ozka grla v dobavnih verigah. Občasno so tako prazne nekatere police trgovin, bencinske črpalke pa ostajajo brez goriva. Trgovce skrbi zlasti, kako bo z oskrbo med prazniki.

A Johnson skrbi zavrača

"Božič bo letos občutno boljši od lanskega," je dejal in spomnil na lanskoletne praznike, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. "Mislim, da imamo v tej državi zelo zanesljive dobavne verige."

V združenju voznikov Road Haulage Association (RHA) so Johnsonove navedbe glede pridobivanja voznikov za kratkočasne vizume zavrnili. "Nimamo evidence voznikov tovornjakov, ki želijo delati v Veliki Britaniji, v katero bi lahko pogledala britanska podjetja in rekla - vzeli bomo tega, tega ali tega. Zadeve ne delujejo tako," je dejal upravni direktor za politike v RHA Rod McKenzie.

"Ta sistem lahko deluje le, če vlada oglašuje, da so kratkoročni vizumi na voljo, Evropejci o tem razmislijo, se odločijo, ali želijo priti ali ne, in se ustrezno odzovejo. Očitno se je doslej odzvalo le 127 ljudi," je dejal.

Obenem pa je opozoril, da imajo vozniki tovornjakov verjetno sedaj službe v Evropi, ki bi jih morali zapustiti za vožnjo tovornjakov v Veliki Britaniji, kjer bi si morali za šest mesecev urejati bivališče, da bi, kot je vlada napovedala sprva, morali oditi na božični večer, v skladu z novo odločitvijo pa malo kasneje. "Ne gre za privlačno ponudbo in Evropejci so tukaj glasovali z nogami," je menil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord