5. 7. 2018, 07:22 | Vir: STA

Velika Britanija: Dve osebi v kritičnem stanju zaradi zastrupitve z novičokom

profimedia

V bolnišnici v britanskem Salisburyju zdravijo dve osebi v kritičnem stanju, ki sta bili izpostavljeni "neznani snovi", poroča britanska policija. Nedaleč stran sta bila marca zastrupljena nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moškega in žensko, stara okoli 40 let, zdravijo zaradi domnevne izpostavljenosti neznani snovi, je dodala policija, ki je dogodek označila za "hujši incident".

Ponovno novičok!

Policija je v sredo zvečer objavila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi. Dvojico so našli minulo soboto nezavestna v neki hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja. Sprva so domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami.

"Gre za isti živčni strup. Ali gre za isto serijo, bodo ugotovili znanstveniki," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja britanskih protiterorističnih enot, ki vodijo preiskavo primera, Neil Basu. Dodal je, da je prednostna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je par prišel v stik s tem živčnim strupom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.