8. 5. 2018, 09:21 | Vir: STA

Velika Britanija in težave z vlažilnimi robčki: Zaradi onesnaževanja okolja razmišljajo o njihovi prepovedi!

Profimedia

Čedalje bolj priljubljeni vlažilni robčki za enkratno uporabo utegnejo v prihodnjih desetletjih povsem izginiti s trgovinskih polic. So namreč eni izmed večjih onesnaževalcev okolja, saj vsebujejo tudi nerazgradljive delce plastike, uporabniki pa jih v nevednosti pogosto zavržejo kar v straniščno školjko, poroča britanski BBC.

Proizvodnja vlažilnih robčkov za enkratno uporabo se je razcvetela v minulem desetletju. Proizvajalci so od takrat razširili svojo ponudbo, potrošniki pa lahko tako med drugim izbirajo med vlažilnimi robčki za občutljivo kožo, odstranjevanje ličil, nego dojenčkov, nanos dezodoranta, sončne kreme in čiščenje pohištva.

Britanski načrt za zmanjšanje onesnaževanja

Velika Britanija je izdelala načrt za zmanjšanje onesnaženosti okolja, ki "vsebuje izdelke za enkratno uporabo, kot so vlažilni robčki". Proizvajalci bodo morali tako razviti nove vlažilne robčke brez plastike, v nasprotnem primeru se bodo morali potrošniki v prihodnje znajti brez njih. Vlažilni robčki namreč glede na navedbe organa Water UK, ki predstavlja vsa vodovodna ter komunalna podjetja Otoka, predstavljajo okoli 93 odstotkov nerazgradljivih odpadkov, ki povzročajo zamašitev kanalizacij v Veliki Britaniji.

Britanska vlada in proizvajalci teh robčkov so zato pričeli množično pozivati uporabnike, naj uporabljenih robčkov ne zavržejo v sistem odpadne vode. Kot je povedal predstavnik britanskega ministrstva za okolje, kmetijstvo in podeželje, britanska vlada poziva proizvajalce in prodajalce, naj ta izdelek vidno označijo z navodili, kako naj ga uporabniki ustrezno zavržejo. Kot je še dejal, "spodbujajo tudi inovacije, s katerimi bi lahko čedalje več tovrstnih izdelkov reciklirali, sodelujejo pa tudi s proizvajalci in jih spodbujajo k razvoju alternativ, kot so denimo vlažilni robčki, ki ne vsebujejo plastike in bi jih potrošnik zato lahko odvrgel v straniščno školjko".

Problematične so tudi plastične slamice

Britanska vlada se bo v prihodnosti posvetovala tudi o možnosti prepovedi nekaterih drugih izdelkov za enkratno uporabo, ki vsebujejo plastiko. Med drugim so problematične slamice in plastične palčke za čiščenje ušes.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.