4. 11. 2021, 14:02 | Vir: STA

Velika Britanija kot prva odobrila protivirusno tableto proti covidu-19

Profimedia

Velika Britanija je odobrila uporabo protivirusnega zdravila molnupiravir v obliki tablete. Zdravilo ameriškega farmacevta Merck je primerno za zdravljenje bolnikov, ki trpijo za blagim do zmernim covidom-19, je sporočila britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke (MHRA).

Zdravilo je dobilo dovoljenje za uporabo pri ljudeh, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za razvoj hude oblike covida-19, vključno z debelostjo, starostjo, sladkorno boleznijo in boleznimi srca. Zdravilo je tudi v postopku ocenjevanja v ZDA in Evropski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes je zgodovinski dan za našo državo. Združeno kraljestvo je prva država na svetu, ki je odobrila protivirusno zdravilo proti covidu-19, ki ga je mogoče jemati doma," je v odzivu dejal britanski minister za zdravje Sajid Javid. Dodal je, da gre za velik preobrat za najranljivejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, ki bodo lahko kmalu deležni prelomnega zdravljenja.

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen.

Agencija MHRA je še sporočila, da so njena testiranja ugotovila, da je zdravilo "varno in učinkovito pri zmanjševanju tveganja hospitalizacije in smrti pri ljudeh z blago do zmerno boleznijo covida-19, ki imajo povečano tveganje za razvoj hude bolezni".

Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe. MHRA priporoča uporabo zdravila v petih dneh po pojavu bolezenskih znakov.

Velika Britanija, ki je bila ena izmed držav, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela, je 20. oktobra sporočila, da je naročila 480.000 odmerkov Merckovega molnupiravirja. Merck je podpisal sporazume tudi z več državami, vključno z ZDA, ki nameravajo kupiti 1,7 milijona odmerkov, če bodo molnupiravir odobrili pristojni organi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord