19. 1. 2017, 08:19 | Vir: STA

Velika Britanija: Odkrili novo obliko bolezni norih krav pri človeku!

profimedia

Zdravniki z londonskega univerzitetnega kolidža so več kot 20 let po pojavu prvih primerov bolezni norih krav pri človeku odkrili novo obliko Creutzfeldt-Jakobove bolezni tega tipa.

Strokovnjaki so že dalj časa domnevali, da bi lahko prišlo do takšnega razvoja te smrtonosne bolezni, sedaj pa se bojijo novega vala okužb.

"Pričakovati je mogoče nove primere," je ugotovitve strokovnjakov, objavljene v publikaciji New England Journal of Medicine, za nemško tiskovno agencijo dpa komentirala Inga Zerr z univerze v Göttingenu. A števila novih primerov po njenih besedah ni mogoče natančno napovedati, saj obstaja preveč nejasnih dejavnikov.

Cepiva ali zdravila zanjo ni

Creutzfeldt-Jakobovo bolezen povzročajo infektivne beljakovine, imenovane prioni. Gre za napačno zvite beljakovine, ki se nalagajo v možganih in povzročajo različne vrste degenerativnih nevroloških bolezni, tudi Creutzfeldt-Jakobovo.

Ko napačno zviti prioni, na primer po zaužitju mesa z boleznijo norih krav okuženega goveda, pridejo do možganov, sprožijo neke vrste smrtonosen učinek domin, saj se začnejo napačno zvijati tudi telesu lastni prioni, kar vodi v degeneracijo možganskega tkiva. Bolezen se vedno konča s smrtjo, cepiva ali zdravila zanjo ni.

Za vCJB zbolel moški z drugačno dedno zasnovo

Obstaja več tipov Creutzfeldt-Jakobove bolezni, med njimi tudi varianta vCJB. Ta je povezana z zaužitjem okuženega mesa oz. epidemijo bovine spongiformne encefalopatije oz. bolezni norih krav v 90. letih minulega stoletja. Večino primerov so takrat zabeležili v Veliki Britaniji, sočasno z boleznijo norih krav, navaja Wikipedija.

Tip bolezni vCJB se je doslej pojavljal le pri ljudeh z določeno kombinacijo dedne zasnove. Gre za okoli 40 odstotkov prebivalstva.

Sedaj pa je na Otoku za vCJB zbolel moški, ki je imel drugačno kombinacijo dedne zasnove. Ta pa je bolj razširjena, saj jo ima približno vsak drug človek.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.