25. 12. 2020, 12:53 | Vir: STA

Velika Britanija se je umaknila tudi iz programa Erasmus+

profimedia
Velika Britanija se je umaknila tudi iz programa Erasmus+ (foto: profimedia)

V okviru v četrtek doseženega dogovora Združenega kraljestva z EU o prihodnjih odnosih po brexitu je britanski premier Boris Johnson opustil sodelovanje v evropskem programu študijskih izmenjav Erasmus+. Med razlogi je izpostavil stroške, namesto njega pa napovedal britanski mednarodni program.

Johnson je v četrtek dejal, da je to bila težka odločitev, saj je bilo čudovito, ko so v Veliki Britaniji v okviru programa sprejemali tako veliko evropskih študentov, a izpostavil, da je bil za London izjemno drag, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedal je vzpostavitev britanskega mednarodnega programa z imenom Alan Turing po znanem britanskem matematiku, ki bo po njegovih besedah britanskim študentom omogočil študij na "najboljših univerzah" po vsem svetu in ne samo v Evropi.

Velika Britanija je v programu Erasmus sodelovala od leta 1987. Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier je v četrtek izrazil obžalovanje, ker London v njem ne bo več sodeloval. Britansko vlado pa je pozval, naj čimprej pojasni svoj načrtovani program.

Študenti in univerze, ki so sredstva prejeli v tekočem programu Erasmus+ za obdobje 2014-2020, bodo sicer lahko v celoti izvedli programe oziroma študij. To velja tako za EU kot Združeno kraljestvo.

Za evropske študente, ki jih je trenutno v Veliki Britaniji več kot 150.000, bo sicer od 1. januarja tudi vpis na redni študij na britanskih univerzah dražji in bolj zapleten, dodaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.