10. 7. 2020, 00:23 | Vir: STA

Velika večina Evropejcev in Slovencev je seznanjena z izrazom državljan EU

Profimedia

Nova raziskava Eurobarometer o državljanstvu EU in demokraciji, ki jo je objavila Evropska komisija, kaže, da je velika večina oziroma 91 odstotkov Evropejcev seznanjenih z izrazom državljan unije, kar je največ doslej. 65 odstotkov jih pravi, da izraz poznajo in vedo, kaj pomeni. V Sloveniji ta dva deleža znašata 90 in 69 odstotkov.

Delež tistih Evropejcev, ki so seznanjeni z izrazom državljan EU, se je v primerjavi z letom 2015 povečal za štiri odstotne točke. V Sloveniji se je povečal za sedem odstotnih točk. Oba deleža sta najvišja od leta 2007, ko so v raziskavi prvič zastavili to vprašanje.

Državljani EU se še posebej zavedajo pravice do vložitve pritožbe pri institucijah unije. V vsej EU se tega zaveda 89 odstotkov vprašanih, v Sloveniji pa 96 odstotkov, kar je največ v uniji. Pravice do prebivanja v kateri koli državi članici EU se na ravni unije zaveda 85 odstotkov vprašanih, v Sloveniji pa 87.

Od vseh sodelujočih jih je 92 odstotkov navedlo, da bi se, če bi v državi zunaj EU, v kateri njihova država nima konzulata ali veleposlaništva, potrebovali pomoč, zanjo obrnili na delegacijo EU. V Sloveniji ta delež znaša 87 odstotkov.

Ob tem je 84 odstotkov vprašanih odgovorilo, da prosto gibanje državljanov po Evropski uniji na splošno koristi gospodarstvu njihove države. V Sloveniji koristi za gospodarstvo v prostem gibanju državljanov vidi 89 odstotkov vprašanih.

Volilne pravice državljanov EU

V raziskavi Eurobarometer so obravnavali tudi vprašanja o volilnih pravicah državljanov EU. 71 odstotkov vprašanih v EU in 68 odstotkov vprašanih v Sloveniji ve, da imajo evropski državljani, ki živijo v drugi državi EU, pravico voliti ali kandidirati na volitvah v Evropski parlament.

Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob objavi rezultatov raziskave povedala, da z veseljem ugotavlja, da se vse več Evropejcev zaveda svojih pravic iz državljanstva EU. "Vedeti pa morajo tudi, kako te pravice zaščititi, kadar se ne spoštujejo. Za evropske državljane in državljanke želim doseči, da bodo lahko v celoti izkoristili prednosti, ki jih ponuja Evropa," je poudarila.

Evropska komisija danes začenja tudi javno posvetovanje o pravicah iz državljanstva EU. To posvetovanje je osredotočeno na zbiranje informacij, izkušenj in mnenj o pravicah iz državljanstva EU. Zaradi razmer v zvezi s pandemijo covida-19 so v posvetovanje vključena tudi vprašanja, povezana z vplivom izrednih ukrepov na pravice iz državljanstva EU. K sodelovanju v posvetovanju so do 1. oktobra 2020 vabljeni vsi državljani in državljanke ter organizacije.

Povratne informacije iz danes objavljene raziskave, danes začetega javnega posvetovanja in širšega posvetovanja z deležniki, ki se bo začelo v drugi polovici leta, bodo uporabljene v naslednjem poročilu o državljanstvu EU. V tem bodo opredeljeni konkretni ukrepi za nadaljnje spodbujanje pravic iz državljanstva unije, so še navedli na komisiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.