24. 4. 2022, 07:31 | Vir: STA

Veliko noč obeležujejo še pravoslavni kristjani

Profimedia

Teden dni po katoliških in evangeličanskih vernikih danes veliko noč obeležujejo še pravoslavni kristjani. Praznovanje so začeli že v petek.

Zjutraj in dopoldne bo tako po pravoslavnih cerkvah potekala slovesna velikonočna liturgija. Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije je v poslanici izpostavil vojne in dejal, da vsaka izmed njih proizvaja samo poražence.

Patriarh Porfirije Perić je v velikonočni poslanici izrazil potrebo živeti po željah Boga, posebej zaradi splošne krize v svetu in dejstva, "da so se plameni oboroženih spopadov v Ukrajini pridružili tistim drugim krajem na planetu, kjer prihaja do sporov med državami, narodi in verami". Poudaril je, da je človek ustvarjen kot ena in edinstvena človeška rasa, "zato smo poklicani, da smo eno". "Molimo vstalega Boga, da bi se čim prej in brezpogojno vzpostavil mir, da bi trpljenje prenehalo in da bi se vsi begunci vrnili na svoje domove. Vsaka vojna, kjerkoli in kadarkoli, proizvaja samo poražence in je poraz človeškega dostojanstva, poraz in sramota vsakega človeka kot božje ikone," je dejal.

Pravoslavni verniki se na veliko noč pripravljajo s sedemtedenskim postom, med katerim v ospredju ni zgolj odrekanje hrani, ampak tudi odrekanje slabim dejanjem, poudarek je na molitvi. Osrednje velikonočno praznovanje so začeli v petek, ko so v cerkvah z oltarja med ljudi simbolično prenesli Kristusov grob. V nedeljo zjutraj je v pravoslavnih cerkvah slavnostna liturgija s procesijami. Velikonočna bogoslužja z mašami bodo tudi v ponedeljek in torek dopoldne.

Milankovićev koledar

Skupaj s pravoslavnimi verniki v Sloveniji veliko noč danes praznujejo pravoslavni verniki v Črni gori, Severni Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Nekatere druge pravoslavne cerkve pa so sprejele Milankovićev koledar in so enako kot katoliki in evangeličani veliko noč praznovale 17. aprila.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ