21. 5. 2019, 19:24 | Vir: STA

Venezuelo po letu 2015 zapustili trije milijoni ljudi

profimedia

Venezuelo je po letu 2015 zapustilo tri milijone ljudi. Večino med njimi bi morali imeti za begunce, so danes v Ženevi sporočili Združeni narodi. Po podatkih ZN naj bi vsak dan Venezuelo, ki jo pretresata gospodarska in politična kriza, povprečno zapustilo od 3000 do 5000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je formalno za azil zaprosilo 460.000 Venezuelcev, večinoma v sosednjih državah Latinske Amerike.

Ob tem so dodali, da pripravljajo smernice za države, saj večina Venezuelcev, ki je zapustila državo, upravičena do mednarodne zaščite. UNHCR je vse države tudi pozval, naj zagotovijo, da Venezuelci, ne glede na njihov zakonit status, ne bodo deportirani ali kako drugače nasilno vrnjeni v Venezuelo.

Venezuela je že vrsto let v veliki gospodarski krizi. Recesija, hiperinflacija ter pomanjkanje hrane, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin so v beg pognali na milijone Venezuelcev. Hkrati v državi že več mesecev poteka boj za oblast med predsednikom države Nicolasom Madurom in samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem. Kot začasnega predsednika ga je doslej priznalo več kot 50 držav, med njimi ZDA in Slovenija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.