25. 5. 2008, 13:12 | Vir: Playboy

Veriga trendovskih sprememb

*

Kadar je človek slabe volje, si lahko pomaga na različne načine. Eni, no … ene se zatečejo k nakupovanju, drugi se posvetijo kakšnemu konjičku, morda športu, tretji si kupijo psa. Sam še najhitreje obrnem krivuljo razpoloženja v pozitivno smer s kakšno drobno spremembo, pa naj gre za prerazporeditev pohištva ali spremembo, vezano na moj zunanji videz.

Kot ugledni psiholog – če ne verjamete, vam pokažem diplomo – vam povem, da obstaja pozitivna povezanost med nenadnostjo in intenzivnostjo sprememb ter hitrostjo in intenzivnostjo spremembe razpoloženja. Povedano drugače, če niste zadovoljni z, na primer, atraktivnostjo in starostjo vaše dame, bo vaše zadovoljstvo toliko večje in intenzivnejše, kolikor hitreje boste poiskali drugo in kolikor mlajša bo … In atraktivna, kakopak.

Kar zadeva atraktivnost, gre za vašo subjektivno presojo, glede določanja starosti dam pa obstaja več metod, od katerih je še najbolj praktična ta, da jo vprašate. Ker pa vas verjetno, poleg praktičnosti, zanima tudi zanesljivost omenjene metode, boste za korekturo uporabili enostavno formulo: DKS = ISSD + (2 X SOVKG), pri čemer pomeni DKS damino dejansko kronološko starost, ISSD izraženo starost s strani dame, SOVKG pa vašo subjektivno oceno presežka njenih kilogramov.

Če torej dama reče, da je stara trideset let, pri tem pa ima, po vaši oceni, sedem kilogramov odvečne teže, znaša njena dejanska starost štiriinštirideset. Preprosto! In preizkušeno.

Lahko pa zadevo še bolj poenostavite in se držite zgolj kriterija atraktivnosti. Dama s sedmimi kilogrami presežka, denimo, tako ali tako ne more biti ne vem kako atraktivna …

Vrnimo se k povezanosti sprememb in razpoloženja in uporabimo drug primer. Recimo vašo postavo. Če je trenutno bolj piknična kot atletska, je verjetno vaše razpoloženje, kako naj rečem … no, morda prav bolj atletsko borbeno kot piknično sproščeno.

Ker pa ne gre preprosto, da bi sedem kilogramov odvečnega sala v predelu trebuha čez noč prenesli v mišice prsnega koša, kar bi pomembno prispevalo k vašemu razpoloženju – s tem bi tudi povečali možnost, da osvojite damo iz prejšnjega odstavka –, se moramo stvari lotiti na drugem koncu. Pri frizuri, denimo.

Vsem, ki še niste opazili, sporočam: od prejšnjega tedna imam novo frizuro. Krajšo, bolj urejeno, skratka trendovsko. Saj ne, da bi se ne vem kako oziral na modo, ampak naveličal sem se že prepogostega pranja in sušenja, naveličal sem se nenehnega česanja in razvozlavanja, naveličal sem se opazk mimoidočih. In potreboval sem spremembo. Predvsem pa, sedanja frizura se bolje poda k mojim novim očalom.

Aja, nisem vam povedal in ne vem, ali ste sami opazili, od prejšnjega tedna imam nova očala. Saj ne, da bi mi dioptrija tako rapidno pešala – prejšnja sem zamenjal komaj pred letom dni – le moda se hitro spreminja. Moja nova očala so iz modernejših materialov, sodobnejše oblike in v barvah letošnjega poletja – skratka trendovska.

No, prav barve so tiste, zaradi katerih sem zamenjal očala.

Pred tem sem si namreč kupil novo obleko v najmodernejši barvni kombinaciji. In če lahko imajo nekateri nekaj modelov očal v različnih barvnih odtenkih, da jih ustrezno kombinirajo k obleki, jih lahko jaz vsaj zamenjam, ko so stare eno leto in neusklajene z obleko priznanega proizvajalca in cene.

Pa tudi, naveličal sem se že modelov, ki sem jih nosil doslej, poleg tega sem v zadnjem obdobju nekoliko shujšal. Nova obleka ima hlače, ki se zapenjajo na pregib, in sodobneje oblikovan ovratnik suknjiča. Poleg tega pa je … Pa kaj bi vam govoril, sprehodite se kakšno nedeljo dopoldne po Čopovi in ne bom zameril, če me pocukate za rokav ... Obleka je, skratka, trendovska.

Kot je trendovska tudi nova srajca, zaradi katere sem si sploh bil kupil obleko pred dobrim tednom. Srajca se zapira drugače od klasičnih in je nisem mogel kombinirati s konvencionalnim ovratnikom na suknjiču. Res je, da je že do tega nakupa zbirka mojih srajc presegala zbirko povprečnega davkoplačevalca, a ko mi kaj pade v oči in je poleg tega še v trendu … Sicer pa je niti ne bi šel kupovat, če ne bi imel novih čevljev. Najmodernejših, iz naravnih materialov in udobnih, kar se da. Dobesedno trendovskih.

Ne rečem, da sem čevlje nujno potreboval in da ne bi mogel počakati vsaj do plače. Glavni razlog za hiter nakup tiči drugje in kar sami pomislite, kdaj in zakaj ste brez obotavljanja kupili nove čevlje, ne da bi se pri tem ozirali na ceno. Nujni primeri, ko ste čevlje potrebovali zaradi podelitve viktorjev, ogleda filharmonikov, poroke, ločitve ali katere podobne svečanosti, ne štejejo. Skratka, zaprite oči, odmislite napovedane ali nepričakovane slovesnosti in zahtevajte od spomina, naj vrže na plan razlog nakupa čevljev, kupljenih izven terminov sezonskih razprodaj.

Če ste sami pri sebi odgovorili, naj vam potrdim, da je pri meni razlog enak kot pri vas in, ne nazadnje, pri vseh drugih, ki se nenadoma in na videz brez potrebe odločijo za nakup novih čevljev.

Namreč, od prejšnjega tedna imam novo simpatijo. Privlačna je in zapeljiva, vedno urejena in oblečena po zadnji modi – skratka, trendovska. Ne, nisem si zaželel avanture. Glavni razlog je drugje in kar sami pomislite, kako ste spoznali svojo simpatijo. Zaprite torej oči in ponovite postopek izpred par minut. Ste odgovorili?

Enako jaz. Kar poklicala me je po telefonu in zapovedala termin najinega srečanja. Kaj sem hotel – privolil sem. Še posebej, ker se je sklicevala na najina prejšnja pogosta sestajanja in moje podvige ob njih, jaz pa se nisem spomnil, da bi sploh poznal koga s tem imenom. No, če že vztrajate, Sabina.

Ste že uganili – šlo je za pomoto v telefonski številki. Pravzaprav niti ne za klasično pomoto, ki bi jo bila zagrešila ona. Pomota je bila posledica dejstva, da imam od prejšnjega tedna novo telefonsko številko. In očitno je enaka bivši številki njenega bivšega. Na Mobitelu so mi jo dodelili začasno, ko sem prijavil izgubo aparata. Očitno je bila nekoč njegova – Robby mu je ime – in očitno si je on, Robby, zaželel nov aparat. Verjetno bolj trendovski …

Sedaj ga ima, ampak rekel bi, da je številko nasledil od kakšnega manj zahtevnega možaka brez okusa. Vsaj če sodim po Robbyjevi novi spremljevalki ...

  • Sharp murasama II PC-UM20

  • Nokia 8910

  • Apple iPod

TEKST: Darko Hederih

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.