14. 10. 2010, 10:45 | Vir: Playboy

Vesoljski kavboj in kozmično dekle

promocijsko gradivo

Strast do žensk, hitrih avtomobilov, lahkih drog in pokrival. Tudi takšnih z rogovi.

Leta 1992 je indijansko pleme Iroquois postalo del glasbene nomenklature, saj je del podpisa ene najedinstvenejših zasedb znotraj še edinstvenejšega žanra. Jamiroquai se bahajo s 35 milijoni prodanih albumov, osvojenim gremijem in uspešnim mešanjem njim lastnega fanka z elektronskimi elementi, popom in rokom. Ob sedmem studijskem albumu vas spomnimo na nekaj njihovih glavnih singlov z burnimi sporočili, da si boste lahko dopolnili motivacijsko kolekcijo z najboljšim, kar Jamiroquai ponujajo.

Biti Half The Man: Brez strasti si le pol moš­kega. Vseeno je, kako si besedo strast razlagate, a verjamemo, da je prva misel zagotovo odprla sliko dekleta, ki se navdušuje nad vašo erektilno pozornostjo. Strast kot brezpogojna ljubezen pa je danes pravzaprav vse tisto, brez česar si življenja (skorajda) ne morete predstavljati. Tisto, kar nas motivira, vzpodbuja in zaradi česar se zjutraj splača zbuditi. Če je to prsata lepotica v novi kolekciji perila Agent Provocateur, bravo. Če je to nabijanje fliperja v lokalni beznici, tudi prav.

Postati Space Cowboy: Za pravega moškega je poznani svet premajhen. Včasih je treba odplavati še kar drugam in profesor Jason Kay, vodilni vokalist glasbene stvaritve Jamiroquai, pri tovrstnih popotovanjih v druge dimenzije stavi na najstarejšo zdravilno zelišče – marihuano. Pravi, da imaš po ustrezni inhalacijski uporabi na obrazu sončen nasmešek, da postaneš medplanetaren. Kar pomeni, da se tvoja bit razleze po vsem vesolju. Pošastnega napada lakote, ki običajno sledi, ne omenja, si pa je z rednim doziranem priboril prisrčen vzdevek Space Cowboy.

Živeti v Virtual Insanity: Živimo v virtualni norosti. Prej ko se soočimo s to premiso, prej se lahko začnemo aktivno ukvarjati s tem, kako bi to norost obrnili sebi v prid. Virtuoz Jason Kay pove, da smo si ustvarili nelogičen svet in si postavili pravila, ki omejujejo naše udobje in užitek. Kako nesmiselna bitja smo, tam na vrhu prehranjevalne verige, a z vseh strani omejeni v majhne družbene karantene, polne prepovedi in opozoril. Si predstavljate, da ugotovite, da je v resnici južni pol na vrhu sveta?

Bežati pred Cosmic Girl: Moški obožujemo hitrost. Upočasnimo se zgolj za ženske, da pokažemo svojo sposobnost prilagajanja. Vsepovsod drugod pa za nas hitrostne omejitve ne veljajo. Da je ta ljubezen do hitrosti resnična, pričajo mobilni spomeniki, ki smo jih moški zgradili v poklon lastnim užitkom. Ti spomeniki so veličastni, božanski, občudovanja vredni, celo ... seksi? To so (med drugim) fe­rrari F355, lamborghini diablo SE30, ferrari F40. Zadnji tipično rdeč. Večen.

Fantazma v gibanju. V šoli Jamiroquai se ob melodični podlagi v videospotu singla Cosmic Girl navdušimo nad omenjenimi tremi konjički v hitrostnem pregonu po španski Cabo de Gata. Prebijati se z White Knuckle Ride: Pod pritiskom smo le boljši. Jason Kay to situacijo opiše, da je, kot bi bil ujet v ekonom loncu.

In takšni so zdaj časi, ko je preveč zunanjih dejavnikov, ki zvišujejo tlak in je treba le najti pravo himno, ki pomirja in preusmerja pozornost. To je najnovejša lekcija zasedbe Jamiroquai, lekcija, za katero so si vzeli kar pet let kreativnega premora in zdaj vendarle reinkarnirali njihovo poznano maskoto, dečka v kučmi z rogovi bivola, ob tem pa oživeli tudi njihov edinstvni, tipično nagajivi džez fank. Obvezno slušno čtivo za novo sezono je album Rock Dust Light Star, sveže poglavje, ustvarjeno za svet, ki nujno potrebuje nekaj harmonije.

Darjo Hrib

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.