11. 7. 2023, 08:45 | Vir: STA

Vesoljski teleskop James Webb odkril najbolj oddaljeno črno luknjo do zdaj

Profimedia

Odkritje je v središču galaksije, ki je nastala le 570 milijonov let po velikem poku. 

Astronomi so s pomočjo Webbovega vesoljskega teleskopa odkrili najbolj oddaljeno črno luknjo do zdaj, a ta rekord naj ne bi bil trajen. Je v samem središču galaksije, ki je nastala le 570 milijonov let po velikem poku. To je sto milijonov let bližje nastanku vesolja kot črna luknja, ki so jo leta 2021 s teleskopom v Čilu odkrili kitajski astronomi.

Webbov teleskop je največji in najzmogljivejši.

Webbov teleskop je največji in najzmogljivejši.

Profimedia

Nepredstavljivo večja od mase našega Sonca

Z Webbovim teleskopom so opazili že druge črne luknje, za katere se zdi, da so še bližje velikemu poku pred skoraj 14 milijardami let, vendar so te ugotovitve še v postopku preverjanja, je povedal astronom Steven Finkelstein s teksaške univerze v Austinu. Bodo pa objavljene v reviji Astrophysical Journal Letters.

Obstaja neopisljivo veliko mirujočih črnih lukenj, vendar so po besedah Finklesteina brez žarečega plina nevidne. Ta doslej najbolj oddaljena od Zemlje, ki so jo odkrili že februarja, je aktivna in majhna za črno luknjo. Njena masa je približno devetmilijonkrat večja od mase našega Sonca. To je po navedbah astronomov blizu velikosti črne luknje v naši galaksiji Mlečna cesta.

Profimedia

Najzmogljivejši teleskop

S pomočjo teleskopa so astronomi opazili tudi dve drugi mali črni luknji iz zgodnjega vesolja, ki sta nastali približno milijardo let po velikem poku. Opazovanja kažejo, da so bile te pomanjšane različice morda pogostejše, ko se je oblikovalo vesolje, kot so mislili do zdaj.

Webbov teleskop, ki so ga poslali v vesolje konec leta 2021, je največji in najzmogljivejši vesoljski teleskop. Njegove prve posnetke in znanstvene rezultate je ameriška vesoljska agencija Nasa z velikim navdušenjem prvič objavila natanko pred letom dni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol