K. M. | 16. 5. 2022, 07:00

Veste, kaj spada med biološke odpadke?

BOBO

Tudi vas razjezi, ko zagledate te odpadke v plastični vrečki?

Biološki odpadki znajo še posebej v toplejših dnevih oddajati bolj neprijetne vonjave od drugih smeti, kot sta na primer plastika in steklo, in prav zato jih želimo zapreti v čim bolj neprodušne vreče oz. zaboje. A s tem našemu planetu ne delamo usluge, saj jih tako iz zbirnih centrov ne morejo odpeljati naprej na kompost.

V zabojnik za biološke odpadke spadajo kuhinjski odpadki in zeleni vrtni odpad. To so: zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina in filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, ostanki hrane, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke, vejevje, trava in listje, rože in plevel, stelja malih rastlinojedih živali.

V zabojnik za biološke odpadke pa ne spadajo: cigaretni ogorki, kosti, plenice in higienski vložki, mačji pesek, žvečilni gumiji, pluta (odlagamo jih med preostale odpadke), tekstil, usnje, gume (odpeljemo jih v zbirni center), zdravila, kemikalije, maščobe ali odpadno kuhinjsko olje (spadajo med nevarne odpadke) in poginule živali.

In kako jih zbiramo?

Biološke odpadke zbiramo v papirnatih, biorazgradljivih polietilenskih ali pa biorazgradljivih vrečkah iz koruznega (ali drugega rastlinskega) škroba.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord