22. 3. 2022, 08:49 | Vir: STA

VIDEO: Poglejte, kako je strmoglavilo letalo na Kitajskem

Profimedia

Znane so podrobnosti letalske nesreče s 132 potniki na krovu.

Po strmoglavljenju letala na jugozahodu Kitajske s 132 ljudmi na krovu zaenkrat niso našli preživelih, so danes poročali kitajski mediji. Reševalci in gasilci sicer še vedno pregledujejo območje in razbitine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V akciji sodeluje več sto reševalcev in gasilcev.

Letalo kitajskega prevoznika China Eastern Airlines je bilo v ponedeljek na poti iz Kunminga v Guangzhou, ko je zelo hitro izgubilo višino. Letalo boeing 737-800NG, ki naj bi bilo staro le sedem let, je strmoglavilo na podeželskem območju blizu mesta Wuzhou v regiji Guangxi. Ob padcu letala je izbruhnil požar. Kaj je vzrok nesreče, ni jasno.

Letalska družba China Eastern je v ponedeljek potrdila, da je strmoglavljenje terjalo smrtne žrtve, podrobnejših podatkov pa niso podali.

Strmoglavilo z vrtoglave višine

Letalo je bilo iz Kunminga, kjer je vzletelo nekaj pred 13. uro po lokalnem času, to je ob šestih zjutraj po srednjeevropskem, namenjeno v 1300 kilometrov oddaljeni Guangzhou. Glede na podatke spletnih strani za sledenje poletom je bilo letalo v zraku nekaj več kot uro. Nato se je v le treh minutah z višine približno 8800 metrov spustilo na višino manj kot tisoč metrov ter izginilo z radarja. Ameriški proizvajalec letal Boeing je zagotovil podporo tehničnih strokovnjakov pri preiskavi nesreče.

Zadnja večja nesreča komercialnega letala na Kitajskem se je zgodila leta 2010, v njej je umrlo 42 ljudi. Najhujša nesreča kitajskega letala pa je bilo strmoglavljenje letala družbe China Northwest Airlines leta 1994, ko je umrlo 160 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord