11. 3. 2022, 14:03 | Vir: STA

(VIDEO) Našli smo nov posnetek, TOLE je treščilo na hrvaška tla ...

profimedia

Znanih je več podrobnosti o letalniku, ki je včeraj po 23. uri strmoglavil nad Zagreb, poroča portal N1.

Eksplozija ob strmoglavljenju letalnika je povzročila krater, ki je globok približno en meter in in širok okoli tri metre. Strokovnjak za vojaško letalstvo Tyler Rogoway na portalu The Drive navaja, da naj bi šlo za brezpilotno letalo Tupoljev Tu-141 ruske proizvodnje. Letalo naj bi se pokvarilo in iz Ukrajine preko Madžarske priletelo do Hrvaške. Da naj bi brezpilotno letalo res prišlo iz Ukrajine, je potrdil tudi hrvaški predsednik vlade Zoran Milanović.

Hrvaške oblasti dogodek še preiskujejo, ravno tako tudi še ni znano, katera izmed sprtih strani je omenjeno letalo uporabljala. Letalo naj bi po besedah hrvaškega premierja 40 minut letelo nad območjem Madžarske in le sedem minut nad Hrvaško. Ob tem se je Milanović vprašal tudi, kako je mogoče, da letala, ki je kar eno uro letelo po zračnem območju članic Nata, ni nihče zaznal.

Tupoljev Tu-141 je sovjetsko brezpilotno izvidniško letalo, ki ga je Rdeča armada uporabljala v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Letalo sprva ni bilo namenjeno za bojne aktivnosti, temveč naj bi več sto kilometrov nad frontnimi linijami izvajalo izvidniške naloge. Prevaža lahko tovor, snemalne naprave in snemalne radarje.

Ta model brezpilotnega letala naj bi uporabljali obe strani, ki sta vpleteni v vojno. Vendar Rogoway navaja, da je edini znani operater trenutno Ukrajina, ki je sovjetske brezpilotnike začela uporabljati leta 2014, ko je po Majdanski revoluciji v državi izbruhnil oboroženi konflikt.

Letalo Tu-141 z dometom 1.000 kilometrov je sicer dolgo 14,33 metra, razpon kril ima 3,88 metra, visoko pa je 2,44 metra in ima krila v obliki grške črke delta. Težko je kar 6.215 kilogramov. Letalo je zmožno leteti na približno 6.000 kilometrih nadmorske višine. Za letalnik je značilno, da ne pristaja kot običajna letala, ampak se pri pristanku zanaša na padalo in rakete, ki mu omogočajo postopen pristanek pokončnem in vodoravnem položaju.

V Sovjetski zvezi naj bi ta model letak začeli proizvajati leta 1979, izdelali pa naj bi jih med 142 in 152, vendar ni znano, koliko primerkov je po razpadu nekdanje države ostalo v Ukrajini.

Hrvaški Jutarnji list medtem poroča, da jim je uspelo pridobiti ekskluzivno izjavo svetovalca ukrajinskega ministra za obrambo Markijana Lubkjivskega, ki je zatrdil, da letalnik, ki je strmoglavil nad Zagreb, ni ukrajinski. Po njegovih besedah naj bi to kmalu uradno potrdila tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo in generalštab ukrajinske vojske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord