N.Z. | 17. 6. 2020, 16:36

VIDEO trenutka, ko je samomorilen oče z dvojčicama zapeljal čez pečino

profimedia
VIDEO trenutka, ko je samomorilen oče z dvojčicama zapeljal čez pečino (foto: profimedia)

Splet je obkrožil video varnostne kamere, v katerega je ujet trenutek zgodnjega sobotnega jutra, ko je 47-letni moški zapeljal čez pečino Sunset Cliffa in z avtom, v katerem sta bili tudi dve leti stari hčerki, pristal v morju. Deklici je imel v trenutku trka v naročju, še poroča policija iz San Diega.

»Klicatelj, ki nas je opozoril, da bi se lahko nekaj hudega zgodilo, nas je opozoril, da je oče morda oborožen, pa tudi, da bi morda lahko zapeljal z mosta,« je ameriškim medijem povedal policist John Wiese, ki se je prvi znašel na kraju nesreče.

Klicatelj je bila ženska (kasneje se je izkazalo, da je šlo za ženo moškega in mamo obeh deklic), ki je klicno službo klicala ob pol petih zjutraj, policisti pa so lokacijo moškega skušali določiti s sledenjem lokacije mobilnega telefona. Ko so ugotovili, da se giblje na območju Sunset Cliffs, so takoj alarmirali policiste, ki so bili v bližini. Tako so dosegli tudi Johna Wiesea.

V bližini se je sicer znašel tudi policist Dave Bautista, ki je iskano vozilo opazil, a je to v trenutku, ko se mu je približal, pospešilo in zapeljalo čez rob pečine.

Trenutek, ko se je to zgodilo, je posnela varnostna kamera bližnje hiše, video pa so kot prvi objavili na Fox 5. Ogledate si ga lahko spodaj.

Wiese je bil na kraju dogodka v roku nekaj minut, za ABC 10 News pa je povedal, da je v tistem trenutku razmišljal o svoji družini in kako ga je obhajala groza ob misli, če bi bili v vodi njegovi hčerki. Potem pa je zagledal naslednji prizor: »Videl sem ga, kako je punčki držal v svojih rokah. Tudi sam imam dve leti staro hčerko, zato me je prešinila misel: Kaj, če bi bila tam spodaj moja žena z mojim otrokom? Enostavno nisem mogel samo gledati in čakati, kaj se bo zgodilo. Najprej sem pomislil, če bi skočil, potem pa sem se ustavil. Kaj, če se ob skoku poškodujem? Poškodovan ne bom prav nič koristen. Nato sem se spomnil, da imam v avtu dobrih 15 metrov dolgo vrv za psa. Če ta zadrži 50-kilogramskega psa, bo tudi mene, sem razmišljal.«

Wiese je za ABC 10 News nato opisal, kako snel svoj policijski pas, nato pa si okoli pasu zavezal vrv. Drugi del vrvi je vrgel policistu, ki je medtem prispel na kraj dogajanja, in se s pomočjo vrvi spustil po pečini, dobrih 15 metrov globoko. Tako mu je uspelo priti do očeta, ki se je na vse kriplje trudil hčerki držati na površju, nekdanji marinec pa mu je tako lahko še pravi čas priskočil na pomoč in jim iz poškodovanega avta pomagal do plitvin. Ena od deklic je bila videti nepoškodovana, medtem ko druga ni kazala znakov življenja.

Wiese je s pomočjo drugih policistov deklici nato rešil s pomočjo nahrbtnika, v katerega je položil dvojčici, da so ju lahko dvignili na varno in predali reševalcem, ki so medtem že prispeli na kraj dogajanja. Očeta deklic so nato rešili s pomočjo reševalnega helikopterja.

»Njegova prva izjava je bila, 'Ne morem verjeti, da nismo umrli'. Zato, ker je bil tako pripravljen narediti samomor,« je Wiese še povedal za televizijsko hišo. »In potem mi je še povedal, da sta deklici v trenutku, ko je zapeljal čez pečino, sedeli v njegovem naročju. Nobena od njiju torej ni bila pripeta z varnostnim pasom. Ne morem verjeti, kako so takšno nesrečo sploh lahko preživeli.«

Ob pogledu na razbitine se je o tem spraševala cela Amerika.

»Avtomobil je bil popolnoma razbit na mestih, kjer sedijo sopotniki. Relativno cel je ostalo samo območje voznikovega sedeža. Če bi torej deklice sedele na zadnjih sedežih, nesreče zagotovo ne bi preživele. In če bi bile pripete z varnostnim pasom, bi zelo verjetno utonile.«

32-letni policist, o katerega herojskem podvigu danes govori cel svet, je še povedal, da je ena od deklic huje poškodovana, da pa iz bolnišnice že poročajo, da je njeno zdravstveno stanje stabilno in da bo z njo še vse v redu.

»To je najlepša novica, kar sem jih te dni slišal. Vse, kar si želim, je, da bi deklici živele dolgo in srečno življenje. Zdaj sta se dejansko drugič rodile.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.