23. 11. 2020, 09:32 | Vir: STA

Vidnejši republikanec Trumpovo odvetniško ekipo imenoval za nacionalno sramoto

Rudy Giuliani med novinarsko konferenco.

Profimedia

Večina republikancev na zvezni ravni glede Trumpovega nesodelovanja pri tranziciji oblasti sicer še vedno molči, ker stranka potrebuje Trumpove volivce za drugi krog senatnih volitev v Georgii, ki bo 5. januarja, a nekaj jih je javno povedalo, da ni dvoma o zmagovalcu. Med njimi je nekdanji guverner New Jerseyja, predsedniški kandidat in šef Trumpove tranzicije leta 2016 Chris Christie.

Christie je Trumpovo odvetniško ekipo pod vodstvom Giulianija imenoval za nacionalno sramoto ter opozoril, da pred kamerami govorijo o prevarah, na sodišču pa si tega ne upajo povedati, ker nimajo dokazov. "Če na sodišču ne podaš dokazov o prevari, potem verjetno te prevare ni," je dejal Christie za televizijo ABC.

Trumpovi sodelavci so začeli trditi, da jim je nekdanji predsednik Barack Obama metal polena pod noge med tranzicijo 2016. Trump je sicer leta 2016 dobil priznanje poraza Clintonove že naslednji dan po volitvah, dan kasneje pa ga je Obama povabil v Belo hišo in mu ponudil vso potrebno pomoč pri tranziciji.

Trump je nato na inavguraciji 20. januarja 2017 izrekel javno zahvalo Obami in prvi dami Michelle za vso pomoč pri tranziciji. Tranzicija je bila kaotična, a predvsem zato, ker je Trump odpustil Christieja, ki jo je pripravljal več mesecev.

"Pomanjkanje sodelovanja pri tranziciji je najbolj nepremišljena in neodgovorna stvar, ki jo je Trump naredil na položaju. Volitve so novembra, novi predsednik nastopi položaj januarja in vse se konča, kot bi trenil z očmi. Škoda, ki jo povzroča državi, je velika," je dejal nekdanji svetovalec Obame David Plouffe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord