31. 5. 2017, 09:30 | Vir: STA

Violeta Bulc v Bruslju s predlogom o cestninjenju na podlagi prevožene razdalje

profimedia
Violeta Bulc v Bruslju s predlogom o cestninjenju na podlagi prevožene razdalje (foto: profimedia)

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc naj bi danes v Bruslju predstavila zajeten sveženj o mobilnosti. Ta naj bi vključeval predlog zamenjave obstoječih sistemov cestninjenja, ki temeljijo na časovnem dejavniku, s sistemom, ki temelji na prevoženi razdalji, kar naj bi utrdilo načelo "onesnaževalec plača".

Komisija naj bi po neuradnih informacijah predlagala prepoved uvajanja vinjet za težka vozila nad 3,5 tone z januarjem prihodnje leto z možnostjo ohranitve obstoječih sistemov do konca leta 2023.

Za lahka vozila naj bi prepoved uvajanja vinjet veljala od uveljavitve nove direktive z možnostjo ohranitve obstoječih sistemov do konca leta 2025.

Sveženj naj bi vključeval tudi predlog o digitalizaciji cestninjenja, kar naj bi voznikom omogočilo preprostejše potovanje po EU. V Bruslju te načrte primerjajo z ureditvijo telefoniranja v uniji.

Pomemben del svežnja naj bi bili tudi predlogi glede urejanja delovnih razmer voznikov tovornjakov s ciljem preprečitve socialnega dumpinga in zagotavljanja enakega plačila za enako delo.

Sveženj naj bi zagotovil okolju prijaznejše ceste, socialno pravičnejši in v prihodnost usmerjen sistem ter izboljšal konkurenčnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.