A.B. | 8. 12. 2021, 19:21

Violeta Tomić v bitki proti Covid-19 jemala sporna zdravila: Za menoj sta dva tedna neznosnih bolečin

Profimedia

Slovenska poslanka Violeta Tomić iz stranke Levica je na svojem uradnem Facebookovem profilu obelodanila novico, da je končno prebolela Covid-19 in da je bila okužba z novim koronavirusom drugačna od vsake druge dosedanje bolezni. ''Ta bolezen je res drugačna od vsega, kar sem izkusila do zdaj ... '', je zapisala, mi pa smo izvedeli, s katerimi spornimi zdravili se je zdravila v času okužbe. 

58-letna slovenska poslanka Violeta Tomić je pritegnila pozornost z objavo na svojem uradnem Facebookovem profilu, v kateri je sporočila: ''Dragi moji! Dva tedna sem se borila s Covidom in zmagala. Ta bolezen je res drugačna od vsega, kar sem izkusila do zdaj. Neznosne bolečine v sklepih in mišicah, popolna utrujenost, plehnat okus v ustih, krvavitve ... Čutim potrebo, da se zahvalim vsem tistim, ki ste mi pošiljali lepe in spodbudne misli, predvsem tistim, ki ste mi takoj priskočili na pomoč z zdravili in skrbeli, da je moja pasja punčka redno hodila na sprehode. To mi je v bistvu pomenilo največ. Imam prijatelje. Tega se zaveš, ko si nemočen. Hvaležna sem do neba! Sem pa tudi veliko spala, pa tudi veliko razmišljala. Ta pesem je najbližje tem spoznanjem, zato jo delim z vami!''

Poslanka, ki ima za seboj dva izjemno naporna tedna, je v svoji objavi omenila zdravila, ki naj bi ji pomagala pri prebolevanju bolezni. In za katera zdravila gre? 

Sodeč po njenih odgovorih na vprašanja, ki so ji jih zastavili njeni Facebook prijatelji, je v času okužbe svoje bolečine lajšala z jemanjem zdravil ivermektin in hidroksiklorokin. Obe zdravili pa - vsaj zaenkrat - po mnenju stroke nista priporočljivi za uživanje. Ivermektin namreč velja za zdravilo proti parazitom, zdravniki pa ga odsvetujejo predvsem zato, ker naj bi predstavljal veliko tveganje za zastrupitev. Hidroksiklorokin, ki so ga mnogi 'anticepilci' v zadnjih mesecih promovirali kot 'čudežno zdravilo' proti Covid-19 in ki naj bi ga užival tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, pa je s strani stroke ravno tako oporečen, saj naj bi povzročal več stranskih učinkov kot pa dejanske koristi. Ameriška agencija za hrano in zdravila ga je vzela pod drobnogled na začetku pandemije Covid-19 in sporočila, da odsvetuje njegovo uporabo za zdravljenje koronavirusnega obolenja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.