19. 7. 2020, 13:40 | Vir: STA

Visok porast okuženih na Češkem

profimedia

Iz Češke in Slovaške poročajo o povečanju števila okuženih z novim koronavirusom. Na Češkem so v soboto potrdili 113 novih primerov, na Slovaškem pa 11.

Češke oblasti so danes sporočile, da so v zadnjem dnevu potrdili 113 novih okužb s koronavirusom. Tudi v zadnjih dneh so večinoma poročali o več kot 100 novih okužbah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Češkem imajo trenutno 4764 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar je največ od izbruha virusa. Pred tem je bilo največ aktivno okuženih 11. aprila, ko jih je bilo 4737. Vse skupaj so doslej potrdili okoli 14.000 okužb, umrlo je 358 ljudi s covidom-19.

Ena najhuje prizadetih regij je moravsko-šlezijska, kjer so v petek zaradi povečanja števila primerov zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim je znova obvezno nošenje zaščitnih mask v trgovinah, kar so po vsej državi odpravili 1. julija. Oblasti so bile zaradi ponovne uvedbe ukrepov deležne kritik.

Opozicijski politiki so zdravstvenega ministra Adama Vojtecha pozvali k odstopu. Ta je poziv zavrnil in dejal, da mu je "zelo žal", da so regionalne zdravstvene oblasti tako na hitro zaostrile ukrepe, je poročala češka tiskovna agencija ČTK. Dejal je, da so ukrepi ustrezni, vendar bi morali ljudem dati dovolj časa, da bi se pripravili nanje.

O povečanju števila primerov pa v zadnjih dneh poročajo tudi iz Slovaške, potem ko več tednov niso zabeležili skoraj nobenega primera. V soboto so jih potrdili 11, vse skupaj pa 1976. Virus je zahteval 28 življenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.