20. 8. 2021, 07:00 | Vir: STA

Visokorizični stiki okuženega najpogosteje člani istega gospodinjstva

Daniel Novakovič/STA
Visokorizični stiki okuženega najpogosteje člani istega gospodinjstva (foto: Daniel Novakovič/STA)

Visokorizični stiki so z osebo, okuženo s koronavirusom, najpogosteje v stiku zato, ker bivajo v skupnem gospodinjstvu. Bistveno manj je takšnih, ki so z okuženim v stiku na zasebnem druženju, na organiziranem dogodku ali na delovnem mestu, je razbrati iz poročila o sledenju stikom v minulem tednu, ki ga je objavil NIJZ.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) od 14. junija ponovno sledijo visokorizičnim stikom. Tedensko objavljajo analizo okuženih oseb in njihovih kontaktov.

Po ugotovitvah iz zadnjega poročila so v tednu od 9. do 15. avgusta ob 1329 potrjenih primerih anketirali 1257 okuženih ter prepoznali 2005 kontaktov. Ugotovili so, da je bilo med njimi nekaj manj kot pol oz. 943 visokorizičnih stikov.

Glede na lokacijo je bil visokorizični stik po podatkih NIJZ v največ primerih v stiku z okuženo osebo, ker je bival v skupnem gospodinjstvu. V tednu od 9. do 15. avgusta je bilo takšnih 86 odstotkov. V šestih odstotkih primerov je šlo za zasebno druženje, v petih odstotkih za organiziran dogodek. Približno triodstoten je delež tistih visokorizičnih stikov, ki so bili z okuženim v stiku na delovnem mestu.

Po skupnih podatkih za obdobje od 14. junija do 15. avgusta so ob 4741 anketiranih prepoznali 9391 kontaktov, od tega 4826 visokorizičnih. Vsak okuženi je tako imel v povprečju en visokorizični kontakt.

Tudi po podatkih za dva meseca je bil visokorizični stik v veliki večini primerov v stiku z okuženo osebo, ker je bival v skupnem gospodinjstvu. Nekaj več kot desetina je bila tistih, ki so bili z okuženo osebo v stiku na organiziranem dogodku, še manj pa teh, ki so bili v stiku na zasebnem druženju, na delovnem mestu ali ob športnem udejstvovanju v zaprtem prostoru.

Neznatni pa so deleži tistih visokorizičnih stikov, ki bi bili z okuženim v stiku v domovih starejših ali socialno-varstvenih zavodih, v gostinskih obratih, na sredstvih javnega prevoza ali v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.