4. 12. 2020, 14:08 | Vir: STA

Vlada bo po odločitvi ustavnega sodišča poslej predpise objavljala v uradnem listu

profimedia

Vlada bo po odločitvi ustavnega sodišča, da so ukrepi glede izobraževanja na daljavo neveljavni, znova odločala o ukrepih in jih bo "glede na stališče, da gre za predpise", objavila tudi v uradnem listu, je služba vlade za zakonodajo zapisala v izjavi, prebrani na dopoldanski vladni novinarski konferenci o razmerah glede covida-19.

Ustavno sodišče je namreč v četrtek odločilo, da sklepi vlade o izobraževanju na daljavo ne veljajo, ker niso bili objavljeni v uradnem listu. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem.

Za neveljavne je označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odlokov, in sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Ocenilo je, da gre za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni.

Vladna služba za zakonodajo je v izjavi za javnost poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi za obvladovanje epidemije sprejeti na podlagi strokovnih podlag, da so nujni za reševanje življenj ljudi in za ohranjanja njihovega zdravja. Po prepričanju vlade so bili sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe. "Tudi o teh ukrepih je bila takoj obveščena javnost in posebej še DZ," so zapisali. Odločitev ustavnega sodišča je bila za vlado nepričakovana, "saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče".

Vlada poleg tega še dodaja, da odloki sami niso omejili svoje veljavnosti "in bi torej morali veljati, dokler niso razveljavljeni". Zato je bilo po mnenju vlade sprejemanje sklepov o podaljšanju ukrepov ustrezno.

"Vsekakor pa bo vlada z načelom pravne države upoštevala odločitev ustavnega sodišča in bo o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč znova odločala. Glede na stališče ustavnega sodišča, da gre za predpise, bo zadevna besedila objavila v uradnem listu," je zapisano v izjavi, ki jo je na novinarski konferenci prebral vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.